Napunk

Orbán Viktor a kegyelmi ügyről: Olyan ez, mint egy rémálom

Orbán Viktor évértékelő beszéde a Várkert Bazárban 2024. február 17-én. Fotó - MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor évértékelő beszéde a Várkert Bazárban 2024. február 17-én. Fotó – MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor először beszélt a magyar politikát megrengető kegyelmi ügyről.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Orbán Viktor idei évértékelőjét a 2010-es Fidesz-hatalomátvétel óta óta az egyik legnagyobb belpolitikai válság előzte meg: a kegyelmi ügybe belebukott Novák Katalin államfő és Varga Judit, valamint Balog Zoltán református püspök is lemondott a magyarországi református zsinat éléről (habár püspöki tisztségét megtartotta). Péntek este, nem egész egy nappal az évértékelő előtt a Hősök terén több tízezer ember tüntetett a gyerekekért és az áldozatokért, akiknek a helyzetére a kegyelmi ügy ráirányította a nyilvánosság figyelmét.

„Nem kezdődhetett volna rosszabbul az év”

Orbán Viktor 17. évértékelőjét Novák Katalin és Varga Judit lemondásának magyarázatával kezdte, ugyanakkor Balog Zoltánt meg sem említette.
Orbán szerint a 2024-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul, mert Novák Katalin köztársasági elnök benyújtotta lemondását az országgyűlésnek. „Olyan ez, mint egy rémálom, mindannyiunkat megvisel. A tisztelt és nagyrabecsült, hazájáért, a magyar emberekért és családjaikért dolgozó, sőt harcoló, Magyarországot a nagyvilágban méltó módon képviselő elnök asszony távozott” – mondta a miniszterelnök, aki szerint mindenki úgy látta Novák Katalint a köztársasági elnöki tisztségben, mint aki oda való.

„A magyarok jobbik énjét, a jó tulajdonságainkat testesítette meg. Családanya, aki kedves és felkészült, aki nem a férfiakkal szemben és nem az ő mércéjük szerint akarta bizonyítani a rátermettségét, ez nekem mindig is imponált” – mondta Orbán, aki szerin Novák a maga természetes útján mutatta meg a férfiaknak, hogy a nők érzelem- és gondolatvilága nélkülözhetetlen és pótolhatatlan az élet minden területén, beleértve a politikát is.

Fotó – MTI

„Mert férfi és nő külön csak két fél, de együtt egy egész, akik képesek teljes, egészséges és boldog életet teremteni a családban és a hazában is. Távozása bár helyes, de nagy veszteség Magyarország számára” – mondta Orbán.

„A lemondás oka az, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyarország

Novák Katalin

Orbán Viktor

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak