Napunk

A gyerekek mászófal és mesefigurás bútorok nélkül is meg tudnak lenni – tíz tanács szakértőktől a gyerekszoba berendezéséhez

Fotó – Mária Minariková
Fotó – Mária Minariková

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A gyerekszobának otthonos és szellős helyiségnek kellene lennie, amit úgy rendezünk be, hogy a gyereknek a lehető legjobb környezetet biztosítsuk, de sok esetben ennek éppen az ellenkezője történik.

Diana Juhásová (Nebojsa architekta stúdió) és Mária Minariková (Artroom stúdió) építészekkel, valamint Marianna Markusková lakberendezővel arról beszélgettünk, hogyan lehet úgy berendezni a gyerekszobát, hogy megfeleljen a céljának, és hogy a gyerek jól érezze magát benne.

1. Lakás a lakásban, ház a házban

Egy jól kialakított gyerekszobának több funkciót is be kellene töltenie, praktikusnak kell lennie a szülő, de legfőképpen a gyerek számára.

„A gyerekeknek nincs szükségük sok dologra. Ami nélkülözhetetlen, az az, hogy elegendő méretű helyet kapjanak az alkotásra vagy a házi feladatok elvégzésére, legyen helyük játszani és nem utolsó sorban pihenni, amelynek helye az alvásra szolgáló ágy is lehet. Egy külön fejezetet jelentenek a tárolók, amelyben nemcsak a játékoknak, hanem a ruháknak és a gyerek aktuális hobbijához szükséges kellékeknek is el kellene férniük” – mondja Mária Minariková építész.

Marianna Markusková lakberendező a gyerekszobát egy kis lakáshoz vagy egy kis házhoz hasonlítja és kiemeli, hogy a berendezésekor leginkább a gyerek szükségleteiből kell kiindulni. „A kisgyerek a szőnyegen játszik a játékokkal, az idősebb többet rajzol vagy például mászókázik, a középiskolás gyereknek pedig leginkább személyes térre van szüksége” – magyarázza.

A kisgyerekek esetében kellően nagy méretű teret kell kialakítani a játékra. „Ha ezt megtesszük, akkor kisebb a valószínűsége annak, hogy a gyerek a lakás más részében fog magának játszósarkot kialakítani.”

Diana Juhásová építész hozzáteszi, hogy a gyerekszoba berendezésének valamiféle logikát kellene követnie. „Az ágyat megfelelően kell elhelyezni, ideális, ha nem pont az ajtóval szemben áll, az íróasztalt az ablak mellé, lehetőleg állítható magasságú bútorokkal. A gyerekszobába válasszunk mosható és csúszásmentes padlót vagy rövid szálú szőnyeget” – mondja Minariková.

Diana Juhásová, Mária Minariková és Marianna Markusková. Fotó – Diana Juhásová és Marianna Markusková archívuma, Martin Almáši

2. Felnőtt méretű ágy már az óvodás gyereknek is

A gyerekszoba berendezésénél nagy figyelmet kell fordítani az ágy kiválasztására is. Noha néhány szülő inkább a mesefigurás, kisgyerekeknek készült ágyakat részesíti előnyben, a szakértők jobb megoldásnak tartják, amennyiben elfér, ha már az óvodáskorú gyereknek egy standard méretű (80/90 x 200 cm) ágyat veszünk vagy akár egy szélesebbet (120-140 cm). A gyerek ezt nem növi ki, a szülőknek így idővel nem kell pénzt költeniük új ágyra.

„A gyerek aztán áthívhatja aludni a barátját vagy a barátnőjét, és ha a kisgyerek beteg, akkor a felnőtt könnyebben gondoskodhat róla és még alhat is mellette” – mondja Markusková.

Minariková szerint a nagyobb ágy esetében jobban kihasználhatjuk a felette vagy alatta levő teret is. „Az is jó, ha már rögtön az elején találunk megfelelő helyet a szekrényeknek, én viszont úgy gondolom, hogy egy gyerekszoba esetében nem kerülhetjük el a változtatásokat” – mondja az építész.

A legelső dolog ezért véleménye szerint a bútorok jó elhelyezése kellene hogy legyen, amely nem csak az elején, hanem a későbbi módosításoknál is irányadó lehet számunkra. „Ha később például változtatni akarunk a szoba dizájnján, kiveszünk egy szekrényt vagy felfúrunk egy polcot, akkor nem lesz olyan drasztikus a változás“ – hangsúlyozza Minariková.

Jó megoldásnak tartja az állítható magasságú asztalokat is, amelyek magasságát a gyerek magasságához lehet igazítani. Ha a szobán két gyerek osztozik, akik eltérő magasságúak, ajánlott egy klasszikus asztalt és hozzá állítható magasságú székeket vásárolni.

„A helyes testtartás és a gyerekek motorikája szempontjából fontos, hogy a lábuk a padlón legyen, egy állítható magasságú székkel tehát nem lövünk mellé” – mondja Minariková.

Egy jó gyerekszoba alapja a bútorok logikus elhelyezése. Vizualizáció – Nebojsa architekta
A kárpitozott panelek otthonosabbá tehetik az ágy körüli teret. Vizualizáció – Nebojsa architekta

3. Gondoljunk a játékok és a ruhák tárolására is

A jól kialakított tárolórendszerek a szakértők szerint a gyerekszoba fontos részét képezik. Mindannyian kitartanak amellett, hogy az a jó, ha a gyerek hozzáfér a játékaihoz és a ruháihoz is.

„Ha a tárgyak elérhető magasságban vannak, a gyerekek képesek maguk is levenni őket és megtanulni visszatenni a helyükre, amely nem csak önállóságra és rendrakásra tanítja őket, de több érzéküket is stimulálja, és teret ad a kreativitásnak. Ugyanez érvényes a fali polcok és a akasztók esetében is“ – magyarázza Minariková.

„A játékok esetében érdemes ezt a megoldást száz százalékban kihasználni, másképp a szülő dolga lesz elrakni őket. Ami a ruhákat illeti, nem kell mindent az alsó polcokra pakolnunk, elég csak azokat a ruhadarabokat, amiket a gyerek a legtöbbet hord“ – teszi hozzá.

Markusková kiemeli annak fontosságát, hogy a tárolóhelyek módosíthatóak legyenek. „Amíg a gyerek kicsi, megvannak a saját dobozkái, fiókjai, alsó polcai és alacsonyabban levő fogasai. Viszont a szekrényeknek és az egész szobának is bizonyos mértékben együtt kellene nőnie a gyerekkel“ – mondja a lakberendező.

Juhásová szerint a nyitott polcok

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Családi ház

Építészet

Gyereknevelés

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak