Napunk

Napunk newsfilter: Fico Szlovákiájában még az államfő is csak rossz és rosszabb között választhat

Zuzana Čaputová. Fotó - TASR
Zuzana Čaputová. Fotó – TASR

1. Čaputová példája mutatja, hogy Fico új rendszerében mindenkire fröccsen majd a sárból. 2. Meghalt Alekszej Navalnij, Putyin egyetlen valós kihívója. 3. Az AKO szerint is Pellegrini győzhet a második körben.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Čaputová példája mutatja, hogy Fico új rendszerében mindenkire fröccsen majd a sárból

Zuzana Čaputová államfő ma délelőtt ismertette, milyen lépéseket tervez a Büntető törvénykönyv hónapok óta viták tárgyát képező módosításának ügyében. Röviden: bár nem ért vele egyet, aláírja a módosítást, de egyben megtámadja azt az Alkotmánybíróságon, és kéri a testülettől, hogy függessze fel a törvény hatályosságát az elbírálás idejére.

Kisebbik rossz? A döntés logikus, Čaputová így elégséges időkeretet ad az Alkotmánybíróságnak, hogy döntsön a törvénymódosításról. Ha megvétózná azt, azzal nem nyerne semmit: ez a kormány eddig semmi jelét nem adta annak, hogy kész lenne konstruktív párbeszédre bárkivel, biztosan megtörnék a vétóját. Csakhogy ezt időzíthetnék a hatályba lépés előtti napra is, így pedig már semmi mód nem lenne arra, hogy az AB megakadályozza, hogy a katasztrofális törvénytervezet hatályba lépjen.

Čaputová hangsúlyozta, hogy nem ért egyet a módosításokkal, melyeknek köszönhetően számos, Smerhez közel álló szereplő ügye elévülne, és amely – mint a múlt héten kiderült – még a szexuális erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények elévülési idejét is megfelezné. Ficótól már meg is kapta, hogy formálisan egyetért a módosításokkal és a különleges ügyészség megszüntetésével, hiszen aláírta a törvényt.

Minden szem az Alkotmánybíróságon. Čaputová ezzel a húzással lehetővé tette az Alkotmánybíróság számára, hogy a módosítás hatályba lépése előtt megvizsgálja a törvényt és alkotmányellenesnek minősítse azt. Laikus szemmel ez az ügy viszonylag egyszerűnek tűnik, hiszen már a módosítás gyorsított eljárásban való tárgyalása is teljesen indokolatlan volt a parlamentben.

Csakhogy a jog világa egészen más, az Alkotmánybíróság pedig

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

AKO

Alekszej Navalnij

Fico-kormány

Napunk newsfilter

Vlagyimir Putyin

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak