Napunk

„Teljesen új szint, hogy pedofil arcoknak falazunk” – üzente Azahriah a Hősök terére. Tízezrek tüntettek a gyerekekért és az áldozatokért Budapesten

Tüntetés a Hősök terén. Fotó - Napunk
Tüntetés a Hősök terén. Fotó – Napunk

A Hősök terére szervezett tüntetés nem közvetlenül a kegyelmi ügy szereplőiről szól, hanem arról, amiből mindez kibukott: hogy egy gyermekotthonban a pedofil igazgató éveken keresztül bánthatott gyerekeket. És az áldozatokról, akik mindezt elszenvedték.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Alig egy hete bukott bele Novák Katalin és Varga Judit az elhíresült kegyelmi ügybe, azaz abba, hogy tavaly kegyelmet kapott egy pedofil bűnelkövető elítélt bűnsegédje, aki az előbbi tetteit próbálta eltussolni. Péntek este pedig óriási tömeg – a szervezők szerint ötvenezren – tüntetett a Hősök terén.

A tüntetés előtti órákban Balog Zoltán volt elnöki tanácsadó és egykori fideszes miniszter is lemondott a református zsinat elnökségi tisztségéről.

444 cikke nyomán kirobbant ügy súlyát jelzi, hogy Orbán Viktor az államfőt és a Fidesz EP-választási listavezetőjét is beáldozta miatta. Kiderült, hogy az elítélt kegyelmi kérvényét Balog Zoltán református püspök, Novák bizalmasa és a tanácsadói körének tagja támogatta.

Az ügy mellékszála, hogy Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter és EP-listavezető volt férje, Magyar Péter is hátat fordított a NER-nek, és elkezdte támadni az Orbán körüli elitet.

Miért különleges ez a tüntetés

A péntek estére a Hősök terére szervezett tüntetés nem közvetlenül a kegyelmi ügy szereplőiről szólt, hanem arról, amiből mindez kibukott: hogy egy gyermekotthonban a pedofil igazgató éveken keresztül bánthatott gyerekeket. És az áldozatokról, akik mindezt elszenvedték. Ezért is az volt a címe a tüntetésnek, hogy Odakint most szörnyek járnak – Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért.

A tüntetés abban is különleges volt, hogy ezúttal nem politikai pártok és nem is civil szervezetek szervezték, hanem Magyarország ismert internetes tartalomgyártói. Az egyik főszervező Pottyondy Edina humorista-youtuber, az eseményt Gulyás Márton, a Partizán vezetője moderálja. A szervezőket az elmúlt napokban tömegesen biztosították a támogatásukról ismert művészek és közéleti személyiségek.

A szervezők miatt különlegesnek ígérkezett a tüntetés, hiszen az elmúlt évek demonstrációi általában unalomba fulladtak, nem utolsósorban azért, mert tényleg unalmasak is voltak a felszólalások és a program. Most azonban profi tartalomgyártók álltak a színpadra, és a pillanatnyilag legnagyobb magyar popsztár, Azahriah is bejelentkezett videón. És a fókusz sem a NER-en vagy a politikán volt, hanem a következményeken. Mint amilyen a bicskei gyerekek szenvedése is.

Orbán a sajtóból értesült az ügyről Gulyás Gergely szerint

Röviddel a tüntetés előtt, péntek délután tartották az ügy kirobbanása óta az első kormányinfót. Ezen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, Orbán Viktor csak a sajtóból értesült a kegyelmi ügyről.

Gulyás szerint Novák Katalin kegyelmi döntésének nem volt indoklása, a kormányban pedig nem tárgyaltak az ügyről – holott az ugyanekkor jóváhagyott másik kegyelmi kérelemről Budaházy György és társai ügyében tárgyalt a kormány.

Gulyás azt nem akarta elmondani, Varga Judit támogatta-e a kegyelmi kérvényt. „Talán először fordul elő, hogy tudnék, de nem válaszolok, máskor olyanra is válaszolok, amire nem tudok” – mondta a miniszter.

Gulyás szerint a kormány úgy reagál a kegyelmi ügyre, hogy tovább szigorítja a gyermekvédelmi szabályokat.

A miniszter szerint nem voltak igazak azok a hírek, hogy Orbán Viktor behívatta magához Balog Zoltán püspököt, Novák Katalin tanácsadóját, hogy számon kérje rajta, amiért lobbizott K. Endre ügyében. Gulyás azt is elmondta, Novák Katalin nem a kormány kérésére vagy nyomására mondott le.

Gulyás beszélt Magyar Péter nyilatkozatairól is, aminek külön érdekessége, hogy korábban közeli barátságban voltak Varga Judit exférjével. Gulyás azt állította, Magyar korábban azzal fenyegette, hogy ha az állami megbízatásai megszűnnek, „megteszi, amit most tesz”, vagyis kitereget a Fideszről. Magyar ezt a Facebookon cáfolta, szerinte semmilyen fenyegetés nem történt.

Miért jöttek tüntetni?

Ki kellett jönnöm, elegem van – mondta a tüntetésen a Gömörből származó Zsuzsanna, aki tizenhét éve él Budapesten, és két gyereket nevel. Ez az ügy nála is nagyon kiverte a biztosítékot, de általában elege van abból is, hogy milyen rossz állapotban van az egészségügy, miközben a korrupció rendszerszintű, mint fogalmaz „szinte érzi a hétköznapi ember is a bőre alatt”.

A tüntetésen nagyon sok volt

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Budapest

Magyarország

Novák Katalin

Orbán Viktor

Tüntetés

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak