Napunk

Legjobb tudomásom szerint: az elkövető a testedet, a rendszer pedig a lelkedet erőszakolja meg (filmajánló)

Legjobb tudomásom szerint (2020, Budapest Film)
Legjobb tudomásom szerint (2020, Budapest Film)

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Lőrincz Nándor és Nagy Bálint 2020-as nagyjátékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint több oldalról világítja meg a szexuális erőszak utóéletét. A kétórás játékidő során mélyen átérezzük, mivel kell szembenéznie egy áldozatnak vagy éppen a közvetlen környezetének. Nincsenek váratlan fordulatok, szenzációhajhász jelenetek, csak a pokoli, őrjítő valóság.

Nóra (Hámori Gabriella) és Dénes (Bodolai Balázs) öt éve házasok, és úgy döntenek, hogy örökbefogadással szeretnék bővíteni a családot. A célegyenesben vannak, már csak néhány hét, és megérkezik otthonukba az új családtag. Egy este éppen ezt ünneplik a barátaikkal, amikor a társaságból egy pár bejelenti, hogy második gyermeküket várják. Nórának rosszul esik, hogy ellopják tőle a pillanatot, a hazafelé tartó buszon emiatt össze is kapnak Dénessel. A férfi felfüggesztené a vitát, de Nóra ingerült, faképnél hagyja a férjét, és leszáll a buszról az éjszaka közepén.

Amikor néhány órával később Nóra hazaér, csendes és zaklatott, reggel Dénes egyedül indul a közös munkahelyükre. Nóra később sírva telefonál a férjének, aki értetlenül áll a helyzet előtt és hazasiet. Csak úgy tudok segíteni, ha elmondod, mi történt, kérleli Nórát. Ezzel semmit sem lehet kezdeni, válaszolja a nő, és lényegében igaza van. Nórát az éjszaka megerőszakolták. Meg nem történtté tenni, helyrehozni nem lehet, kezdeni viszont muszáj valamit a helyzettel.

Legjobb tudomásom szerint négy évvel ezelőtt debütált, azonban a kérdések itt maradtak. Mit él át egy áldozat? Hogyan éli meg a helyzetet a közvetlen környezete? Miként reagál a társadalom? Ezekre a kérdésekre nagyjából tudjuk a válaszokat, Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első közös nagyjátékfilmjének segítségével pedig saját magunk is átélhetjük azt, amit senkinek sem kellene.

Közöny, arrogancia és áldozathibáztatás

Miután tudomást szerez róla, hogy mi történt Nórával, Dénes azonnal azt javasolja,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Film

Nők elleni erőszak

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak