Napunk

Napunk newsfilter: Fico a nemi erőszak áldozataiból készít csapdát Čaputovának

Zuzana Čaputová felszólal a parlamentben. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Zuzana Čaputová felszólal a parlamentben. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Fico megpróbálja Čaputovára kenni a nemi erőszak elévülési idejének csökkentését. 2. Új szintre lépett az újságírók lejáratása. 3. Jövő héten megbénítják a gazdák az országot.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Fico megpróbálja Čaputovára kenni a nemi erőszak elévülési idejének csökkentését

Bár a koalíció előző pénteken végre átnyomta a parlamenten a Btk. módosítását, ami csökkenti a büntetési tételeket és megszünteti a különleges ügyészséget, a törvényt Robert Fico egészen szerdáig nem írta alá, így az nem juthatott el az államfőhöz. A szándék a késlekedés mögött az lehetett, hogy minél később tudja a törvényt aláírni Čaputová, annál később tudja továbbítani az Alkotmánybíróságnak, aminek annál kevesebb ideje lesz elkaszálni azt. A törvény március 15-én lép hatályba, és ha csak egy napig is hatályban van, az már elég, hogy az eljárás alatt álló “mi embereink” enyhébb büntetéseket kapjanak, illetve a folyamatban lévő ügyek egy része elévüljön.

Szerdán aztán Fico mégis aláírta és továbbította az elnöki hivatalba a törvényt – valószínűleg valaki szólt neki: rossz üzenet lenne az alkotmánybírók irányába, hogy Fico nyilvánvalóan azért húzza az időt, hogy nekik kevesebb idejük legyen foglalkozni a törvénnyel.

Čaputová előtt két lehetőség van. Az első, hogy visszaküldi a törvényt a parlamentbe, hogy aztán a koalíció némi újabb időhúzás keretében minden további nélkül megtörje a vétóját, és az Alkotmánybíróságnak még kevesebb ideje maradjon foglalkozni a törvénnyel. A másik pedig az, hogy ezt az időhúzó bohóckodást elkerülve egyből aláírja és továbbítja a törvényt az Alkotmánybíróságnak.

Fico tehát szerdán elküldte a törvényt

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Független újságírás

Mezőgazdaság

Napunk newsfilter

Robert Fico

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak