Napunk

Brya, a vakvezetőtanonc már az érsekújvári kórházban is „rendel”, a páciensek odavannak érte

Brya az érsekújvári kórház szemészeti osztályán "rendel". Fotó - Napunk
Brya az érsekújvári kórház szemészeti osztályán „rendel”. Fotó – Napunk

Szubjektív élménybeszámolók sorozatával szeretnénk bemutatni egy már nem is olyan apró vakvezetőkutya-jelölt első évét, a boldog gyermekkort és azt a kalandos utat, amelynek a végén eldől, hogy beteljesítheti-e a küldetését.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Bryát, a vakvezetőtanoncot egyéves koráig neveljük Gulyás Gabriellával, az érsekújvári kórház oftalmológusával közösen. Miután a féléves labradorkölyök sikeresen abszolvált a doktornő oldalán több rendelést is a nagymegyeri optikában, úgy döntött, a másik munkahelyén, az érsekújvári kórházban is kérvényezi, hogy magával vihesse Bryát a szemészeti osztályra.

A Psi na život („életrevaló kutyák”) polgári társulás nevében benyújtott kérvényen az igazgatóság szerencsére nem ült sokat. Pozitívan bírálták el, így valószínűleg Brya lett az első kutya az érsekújvári kórház történetében, aki „szabadon” mozoghat az egészségügyi intézmény épületében. Ráadásul úgy, hogy még nem is igazi segítőkutya, csak tanonc. (A speciálisan képzett segítőkutyák a vonatkozó jogszabály értelmében a gazdájukkal együtt beléphetnek az egészségügyi intézményekbe is, nem kell külön kérvényezni.)

A doktornő szinte mindenhol közlekedhet vele. Természetesen pórázon vezeti őt, de a kutya nemcsak egy kijelölt helyiségben tartózkodhat, mozoghat a kórház folyosóin, liftjében, más részlegein is, leszámítva az étkezdét, a konyhát, a laboratóriumokat, a gyógyszertárat, a szülészetet és még néhány speciális osztályt.

Kifejezetten jó hatással van a páciensekre

„A kérvényem benyújtása után nem sokkal felhívtak a kórház higiéniai osztályáról. Azt hittem, valamilyen szigorú ellenőrzés, előzetes felmérés következik, de kiderült: csak azért telefonáltak, hogy gratuláljanak ehhez a szép önkéntes munkához. És megkértek, hogy nekik is mutassam be a kis vakvezetőtanoncot” – mesélte a doktornő, aki azért magával hordja Brya oltási könyvét. A kutyus természetesen megkapott minden kötelező oltást, és teljesen egészséges.

A kórház folyosóján, liftjében sokan még mindig elkerekedett szemmel nézik a kis jövevényt, aki az első nap reggelén a biztonsági szolgálat figyelmét is felkeltette.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Állatvédelem

Brya kalandjai

Egészség

Egészségügy

Érsekújvár

Kutyák

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak