Napunk

Óriási gazdatüntetés lesz Szlovákiában. Semmi sem fog égni, ígéri az agrárkamara vezetője

Emil Macho. Forrás - SPPK
Emil Macho. Forrás – SPPK

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Minden idők legnagyobb gazdatüntetésére kerül majd sor február 22-én – ígéri Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara vezetője. Szerinte olyan rendbontásokra ugyan nem kerül majd sor, mint Nyugat-Európában, ám nagyjából kétezer traktor árasztja majd el az utakat országszerte, és a nagyobb városok központjában szinte biztosan leáll egy időre a forgalom.

Emil Macho, aki a legnagyobb, gazdákat tömörítő érdekvédelmi szervezetet vezeti Szlovákiában, a Denník E-nek adott interjút. Ebben arról beszélt, hogy a szlovákiai gazdák ugyanazon okokból tüntetnek, mint nyugat-európai társaik: a túlbonyolított uniós dotációs rendszer, a hatalmas adminisztratív terhek és a mezőgazdaság túlságosan ambiciózus ökologizálása a legnagyobb problémájuk.

De komoly problémájuk van azzal is, hogy bár az Ukrajából ide érkező terményeknek Afrikában vagy a Közel-Keleten lenne a helyük, mégis, valahogy az európai piacon ragadnak. S bár az Európai Bizottság javíthatna a dolgokon, Macho szerint eddig a gazdatüntetések hatására sem tette ezt meg.

Bedugulnak a városközpontok

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamarának 35 regionális irodája van – a tüntetésre az összes ilyen városban sor kerül majd. Macho azt ígéri, a kerületi városok központjait lezárják majd délelőtt 9 után, mikor a gyerekek már iskolában vannak. A főutakat nem zárják le, de lassan

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Bizottság

Gabonaszállítás

Mezőgazdaság

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak