Napunk

Bödör, Výboh, Gašpar szabadlábon, Martin M. Šimečka pedig a börtönben. Ez Fico elképzelése az igazságszolgáltatásról

Fotó N - Vladimír Šimíček
Fotó N – Vladimír Šimíček

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Mindig rejt magában veszélyeket az, ha az újságírók önmagukról írnak. Az újságírók megfigyelni és ellenőrizni akarják a politikusok munkáját. Nem kellene a történések közepébe nyomulniuk, de néha nincs más lehetőség. Fico bosszúhadjáratában az újságírók különleges státuszt kaptak.

Robert Fico és az emberei már régóta próbálják a független újságírókat az ország ellenségeivé beállítani. Nem hajlandóak válaszolni a kérdéseikre. Támadják az egyes szerkesztőségeket és az egyes újságírókat, a női újságírókat pedig különösen undorító módon.

Erik Kaliňák, Fico tanácsadója egy hete követte Marián Leškót, ma pedig Fico emberei feljelentést tettek Martin M. Šimečka ellen.

Šimečkát egy a Hogyan mentsük meg a demokráciát beszélgetésen elhangzott szavai miatt akarják felelősségre vonni. Šimečka Robert Fico gyávaságáról beszélt, aki még Kijevbe sem mert elmenni, sértegette Ukrajnát és kétségbe vonta azt, hogy Kijevben valóban háború van. Ennek kontextusában mondta azt Šimečka, hogy Fico ezt egy kicsi és gyáva nemzet miniszterelnökeként mondja, egy olyan nemzeté, amelynek az ukránokkal ellentétben a történelem során csak ritkán volt bátorsága kiállni az elnyomás és az ellenség ellen.

Šimečka szavai azonban a valóságban csak ürügyként szolgálnak. Robert Fico, Erik Kaliňák, Richard Glück vagy Juraj Gerda nem Štúr korabeli hazafiak és nem is az sznf partizánjai. Csupán kihasználnak minden lehetőséget arra, hogy támadhassák azokat, akik még nem ijedtek meg tőlük.

A Martin M. Šimečka elleni feljelentés egy újabb próbálkozás arra, hogy eltereljék a figyelmet a nemi erőszak témájáról. Ez a törvénymódosítás visszaütött, mert a nők elleni támadások az ő szavazóikat is érintik. Itt már hirtelen nem működik a saját emberekre és az ellenségre való felosztás. Az ő feleségeik, lányaik, barátnőik, kolléganőik és anyáik is értik, hogy csökkenteni a nők védelmét a szexuális erőszaktevőkkel szemben rossz dolog.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Média

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak