Napunk

„Nem lehet nagyon sok embert nagyon hosszú ideig becsapni” – szlovákiai magyarokat kérdeztünk a kegyelmi ügy körül kialakult magyarországi botrányról

Balog Zoltán és Novák Katalin. Fotó - NK Facebook-oldala
Balog Zoltán és Novák Katalin. Fotó – NK Facebook-oldala

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Alaposan felforgatta Magyarországot az az ügy, amit Novák Katalin K. Endrének, egy pedofil segítőjének adott kegyelme váltott ki. Lemondott az államfő, a Fidesz EP-választási listájának éléről visszalépett Varga Judit. Balog Zoltán korábbi miniszter, püspök nagy felháborodást kiváltva maradt a református egyház élén. Közben pedig Magyar Péter, Varga Judit exférje nekiment a NER-nek.

Az eseményeket a határon túl élő magyarok is figyelemmel követik. Ankétunkban jeles szlovákiai magyar személyeket kérdeztünk arról, hogy:

  • Mi a legfontosabb üzenete ön szerint annak az ügynek, amely akörül alakult ki, hogy Novák Katalin magyar köztársasági elnök kegyelmet adott egy pedofil mentegetőjének?
  • Milyen végkimenetele lehet ön szerint az ügynek, megrengetheti-e Orbán Viktor rendszerét a kegyelmi ügy és Magyar Péter kritikus nyilatkozatai?

Kérdéseinkre Ágh Dávid, Ardamica Zorán, Hunčík Péter, Lampl Zsuzsanna, Molnár Kriszta, Németh Marco, Stredl Terézia és Szászi Zoltán válaszolt.


Ágh Dávid
pszichológus

A traumatizált gyerekek és családtagjaik szempontjából nagyon szomorú eseménysor ez. A trauma kapcsán eleve kialakul egy olyan élmény, hogy az alapbiztonság és a normák kifordulnak önmagukból. Amikor ennek a pártolása ilyen magas szervtől érkezik, az erősíti a bizonytalanságot, lefordíthatódhat úgy, hogy legitimizálja a szörnyűséget, ami velem történt, illetve a jövőre nézve csökkentheti a motivációt, hogy jelentsenek hasonló visszaéléseket, ha arra lehet számítani, hogy ilyen másodlagos traumatizációnak lesznek kitéve.

Ezen felül, úgy vélem, ez az eset a közbizalom megrendítésére alkalmas, ezért össztársadalmi hatású is, melyhez a magyarázat hiánya csak növeli az arrogancia érzetét, és így maga a rendszer is beáll az abuzálók közé. Egy olyan rendszer, mely a gyermekvédelmet a kisebbségek vegzálására használja, majd kiszolgáltatja a gyerekeket, cinikus, nem önazonos, ideológiailag visszás – továbbá az a része, hogy az „egész balhét” két női közszereplő viszi el, miközben feltételezhető, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, szintén rejteget egy mizogün csavart.


Ardamica Zorán
író, költő

1. Az, hogy a kormányzat elemzői roppant gyorsan, hatékonyan működnek. A lemondásokat nem a nép, sem pedig az ellenzék kényszerítette ki, hanem Rogán és Orbán léptek időben. Ez az ő forgatókönyvük. A nép, az „ellenzék” már Budaházy ügyében felébredhetett volna, de akkor sem értette, mi lenne logikus egy demokráciában. Tán pár fanatikusan hívő meggyőződésesben felébred a gyanú, nekik a propaganda ír mesét a megtisztulásról.

2.  Jósoljak? Töri tankönyv 100 év múlva: „és akkor ’48 évfordulójához közeli időpontban Pottyondy Edina kivitte a népet a terekre, estére megváltoztatta az alkotmányos rendet, a magyar néplélek definícióját, majd reggelre bevezette az eurót és a demokráciát”. A magyar deprimált, megalkuvó vagy megtört, nem feszíti a düh, a nép nem igényli a demokráciát, az ellenzék pedig nem sejti, hogy az OV által rajzolt keretek között (pl. a választási rendszer, a fékek és ellensúlyok rendszere, a hatalmi ágak szétválasztása mindenképp problémás) megvalósíthatatlan, működésképtelen a demokrácia, módosíthatatlan a rendszer. Míg gumicsontokat rágnak, nem lesz változás. Majd amikor a bajok lényegére lesz tudatosan kimunkált receptjük, erejük, meglátjuk.


Hunčík Péter
pszichiáter, író

A első két üzenet elsősorban a Fidesznek szól. Az egyik üzenet az, hogy lehet néhány embert egy ideig az orránál fogva vezetni, de nem lehet nagyon sok embert nagyon hosszú ideig becsapni. A másik üzenet: minden embernek (rendszernek) megvan a maga banánhéja. És senki sem tudja pontosan, mikor csúszik meg a talaj a lába alatt. És ha váratlanul éri a csúszás, akkor nagyon komolyan beütheti a fejét.

A végkimenetel? Nos, ami a kormányzó pártnak elcsúszás, az az ellenzéknek lehet felkúszás. Tehát egy komoly, felkészült csoportnak hatalmas lehetőség. De vigyázat: a profi fociból tudjuk, hogy büntetlenül nem lehet sok helyzetet kihagyni. Vagy kialakul egy magcsoport, amelyik kezébe veszi a helyzet irányítását, vagy beigazolódik az, hogy OV kormányát nem lehet legális (sem véletlenszerű) eszközökkel megbuktatni.

Ha az ellenzék ebből a helyzetből sem tud gólt rúgni, akkor megérdemli a sorsát. A botrány előtt néhány nappal azt kérdeztem „tudós” magyar barátaimtól – micsoda népség az, amelyik 14 év alatt sem képes egy igazi, nagy formátumú vezetőt kitermelni magából. A barátaim

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ankét

Magyarország

Novák Katalin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak