Napunk

„Fentről azt üzenik nekünk, hogy a kultúra nem fontos, sőt érdektelen” – interjú Hajdu Szabolccsal

Hajdu Szabolcs. Kálmán-nap - Werkfotó
Hajdu Szabolcs. Kálmán-nap – Werkfotó

Idehaza fontosnak tűnő dolgok egy kicsivel arrébb már teljesen visszhangtalanok és érdektelenek. És az is látszik, hogy mi a valódi unicum. Bizonyos dolgokat túl-, más dolgokat meg alulértékelünk itt, ha jössz-mész a világban, elég gyorsan rálátást nyerhetsz erre – mondja Hajdu Szabolcs filmrendező, színész.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Egyik nagymamája Ipolyságon született, de már nemcsak ez köti Szlovákiához, hanem az is, hogy főszerepet játszott Prikler Mátyás Hatalom című filmjében, ahol a szövegei jó részét szlovákul adta elő. Hajdu Szabolccsal régió-gettóról, az öröm hiányáról, új perspektívákról, a kapcsolati-trilógiája filmes kiterjedéséről és arról is beszélgettünk, alkotóként milyen hatással volt rá a válása.

Mindkét új filmed, a Hatalom és a Kálmán-nap is szlovák–magyar koprodukció. Prikler Mátyás személye az összekötő kapocs?

Így van. Még a Délibáb című filmem előtt találkoztunk egy nyári egyetemen Csehországban, ahol őt kérték fel, hogy tolmácsoljon nekem. Összebarátkoztunk, és miután a Délibáb pályázata a Filmalap felállása idején hosszú ideig hánykolódott a rendszerben, felmerült az ötlet, hogy Szlovákiában pályázzunk vele. Tőlük kaptuk az első támogatást a filmre, és arra válaszként kaptunk végül támogatást a Filmalaptól is. Miután pár éve felkért a Hatalom főszerepére még szorosabbá vált ez a kapcsolat, és felmerült, hogy a Kálmán-nappal és az Egy százalék indiánnal is Szlovákiában pályázzunk.

Jelen vagy tehát Magyarországon, Szlovákiában, az Ernelláék Farkaséknál sikere pedig Csehországból ered, ahol a film megnyerte a Karlovy Vary-i Filmfesztivált.

Valószínűnek tartom, Mátyás személyén kívül ennek a díjnak is köszönhető, hogy támogatást kaptunk, és a korábbi filmjeimet is forgalmazták arrafelé, szóval ismerik a munkáimat többé-kevésbé.

Most, hogy rálátásod nyílt három ország filmiparának és filmművészetének működésére, elmondanád, hogy mit gondolsz róluk?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Film

Filmfesztivál

Kultúra

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak