Napunk

Ha valaki folyamatosan elkerüli a találkozást, az piros jelzés. Hogyan ismerkedjünk élőben és online a terapeuta szerint

Illusztráció - M. O. és Midjourney
Illusztráció – M. O. és Midjourney

Ma nehezebb ismerkedni, mint a múltban. Főleg azt figyeljük, hogy reagál ránk a másik fél, tanácsolja a szociológus és pszichoterapeuta.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

„A múltban az ismerkedés egy adott közegben történt – ismerősökön keresztül, munkában vagy az iskolában ismerkedtünk. Szerepe volt benne a közösségnek, míg a mai online ismerkedés individualizált, és csak magunkra számíthatunk. Ez teljesen más tapasztalat” – mondja Markéta Šetinová szociológus és pszichoterapeuta, aki az ismerkedés témakörével is foglalkozik.

A kutatások szerint ma egyre több ember ismerkedik online, de még mindig érvényes, hogy a legtöbb pár offline ismerkedik meg – közös ismerősökön és rokonokon keresztül.

Markéta Šetinová tanácsot ad abban, hogy:

  • jó ötlet-e embereket megszólítani az utcán vagy egy bárban,
  • hogyan kérjünk el egy kontaktust tiszteletteljesen,
  • hogy írjuk meg az első üzenetet az online ismerkedőoldalon,
  • mikor és hogy vegyük fel a kapcsolatot Instagramon,
  • hogyan utasítsunk el valakit érzéssel, és hogyan fogadjuk az elutasítást.

1. Mikor és hol a legjobb élőben ismerkedni?

A legkönnyebb olyan környezetben ismerkedni, ahol van valami közös bennünk, és az emberek talán el is várják, hogy megismerjenek valakit. Ezért nyitottabbak, és egyszerűbb velük beszélgetést kezdeményezni. Ez lehet egy parti a barátainknál, nyelvtanfolyam vagy egy előadás.

A legjobban barátok segítségével és rendszeres kontaktussal lehet ismerkedni. Ezek lehetnek távoli barátok ismerősei is, régi csoportok, mint például a volt osztálytársak, volt kollégák, barátok táborokból vagy szakkörökből. Ne féljen közvetlen segítséget kérni a barátaitól az ismerkedés során.

Ismerkedni olyan aktivitások során is lehet, melyeket főleg el nem kötelezett emberek keresnek fel. Ilyenek lehetnek az önkénteskedés, tánciskolák, melyeket partner nélküli emberek kereshetnek fel, társasjátékok játszása, néptáncegyüttes, vagy ha hívő, akkor az egyházi közösség is. Amennyiben utazik, az ismerkedést néhány szállás alkalmazása is kezdeményezheti. A Facebbokon és az Instagramon is kereshet az érdeklődésének megfelelő csoportokat.

Fotó – Pexels

2. Mi van, ha már látásból ismerjük egymást? Hogy tegyem meg az első lépést?

A legjobb, ha a másik személlyel rendszeresen találkozunk egy adott környezetben, például egy konditeremben, moziban, iskolában vagy egy coworking központban. A konditeremben megpróbálhatunk a másikra mosolyogni. Ha látjuk, hogy viszonozza a mosolyt és tartja a szemkontaktust, távozáskor próbáljunk meg bemutatkozni, vagy kérdezzünk a gépről, amin még soha nem tornáztunk. A következő találkozáskor próbáljuk ismét megnyitni a beszélgetést, ha a másik személy ezt viszonozza, néhány találkozó után megpróbálhatjuk elhívni egy randira.

3. Mikor kérjük el az elérhetőséget?

Az elérhetőség elkérését akkor kezdeményezném, amikor látom, hogy a másik személy pozitívan reagál rám, van bennünk valami közös, amiről tudunk beszélni, és egyedülálló. Ha megkapom az elérhetőséget és jelentkezek, de a másik nem reagált, tiszteletben tartom a dolgot és annyiban hagyom.

4. Illik csak úgy megszólítani az embereket az utcán vagy a tömegközlekedési eszközökön?

Így a legnehezebb ismerkedni.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Párkapcsolat

Pszichológia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak