Napunk

Úgy érezte, mindenhol kamerák figyelik. Az egyetemista lány elmagyarázza, milyen szkizoaffektív zavarral együtt élni

Illusztráció - M. O. és Midjourney
Illusztráció – M. O. és Midjourney

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Katarína idén fog diplomázni, egy új munkahely vár rá és a lehetőségekhez mérten egészséges emberként szeretne élni. „Úgy gondolom, hogy ezt nem fogom tudni száz százalékra teljesíteni, de igyekezni fogok minden tőlem telhetőt megtenni” – mondja.

Körülbelül 2019 óta küzd hangulatingadozásokkal, voltak depresszívebb időszakai, amikhez később hipomániás időszakok társultak. A hipománia a mánia egyik enyhébb formája, amelyet emelkedett hangulat és megnövekedett energiaszint jellemez. Az orvosok először visszatérő depresszív zavart, majd később ciklotímiát állapítottak meg nála, amely állandó hangulatváltozásban és gyakori depresszív és hipomániás epizódokban nyilvánul meg.

Végül azonban kiderült, hogy az általa tapasztalt tünetek leginkább a szkizoaffektív zavarhoz hasonlítanak.

„Ez egy pszichés betegség, amely során az ember a skizofrénia és az affektív zavarok tüneteit is átéli, tehát a depressziót, a mániát és a hipomániát. A szkizoaffektív zavar tehát a skizofrén pszichózisok és az affektív zavarok között található meg. A skizofréniától éppen az említett jelentős hangulatingadozások különböztetik meg. Sok szakértőtől hallom, hogy ez a betegség enyhébb, mint a skizofrénia, és jobbak a kilátásai” – magyarázza Katarína.

A beszélgetésbe a neve közlése nélkül egyezett bele, a cikkben így megváltoztattuk a nevét.

Hangok, amelyek kísértették

A pszichózis 23 éves korában alakult ki nála az államvizsga után, amikor megkezdte a nyári diákmunkáját. „Az egész úgy kezdődött, hogy nagyon sokáig voltam az úgynevezett derealizáció állapotában. Úgy tűnt nekem, hogy a környezetem nem létezik, olyan volt, mintha egy filmben lennék, és a körülöttem levő emberek sem volnának valódiak. Aztán elkezdtem hangokat hallani és azt hallucinálni, hogy különböző fények mozognak előttem” – avat be minket Katarína a tapasztalataiba.

Az, hogy segítséget kérjen, egyszerű volt számára, mivel a szorongási zavarai miatt már korábban is járt pszichiáterhez és terápiára. Amikor az orvosnak elmondta, hogy a szorongás mellett valami mást is érez, az rögtön tudta, hogy pszichózisról van szó.

„Szerencsére még időben diagnosztizálták, és az orvos megkezdte a kezelésemet. A kiváltó ok a stressz volt. Amikor a pszichológusomnál ki kellett töltenem a teszteket a diagnózis felállítása és a pszichózis okának megtalálása végett, kiderült, hogy a feldolgozatlan feszültség hatására pszichotikus és affektív reakciók jelennek meg nálam” – emlékszik vissza.

Katarína a pszichózis kezdete óta különböző pszichotikus tüneteket élt meg.

„Elemi vagy egyszerű hallucinációkat éltem meg, amelyek során az ember csak elmosódott fényeket és körvonalakat lát, határozatlan hangokat hall vagy határozatlan illatokat érez. Nálam ezek különböző mozgásokat végző fényekként és hangokként jelentek meg – olyan ez, mintha az ember egy zsúfolt utcán állna és sok egymást követő hangot hallana. Emellett még úgynevezett intrapszichikus hallucinációkat is tapasztaltam, amelyek során az embernek az az érzése van, hogy a saját gondolatai idegenek, és valaki beleteszi őket a fejébe, vagy éppen ellenkezőleg, hogy idegenek képesek olvasni a gondolataiban” – írja le a betegségét.

„Egyszer női hangokat hallottam, amelyek azt mondták,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Mentális egészség

Pszichológia

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak