Napunk

„Tévedtem és hibáztam.” Balog Zoltán tényleg támogatta a kegyelmi ügyet, amibe Novák Katalin belebukott, de ő nem mond le az egyházi tisztségeiről

Novák Katalin és Balog Zoltán. Fotó - Szigetváry Zsolt / MTI / MTVA
Novák Katalin és Balog Zoltán. Fotó – Szigetváry Zsolt / MTI / MTVA

A döntést az államfő hozta meg, aki vállalta a felelősséget, Balog pedig tiszteletben tartja ezt.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Cikkünk frissült

Szimpátiaszavazást tartottak a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában arról, hogy Balog Zoltán maradjon-e a zsinat lelkészi elnöke, azaz lényegében a magyarországi egyház vezetője. Ahogy azt maga Balog Zoltán mondta el hétfő kora esti videós nyilatkozatában, a zsinat megerősítette őt az elnöki tisztségében, azaz nem mond le a református egyház vezetéséről. (A Telex korábban úgy értesült, hogy bár voltak ellenszavazatok, többségben voltak azok, akik igennel szavaztak).

A korábbi sajtóhírek szerint Balog Zoltánt kedd délelőttre rendelte be a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatala, hogy magyarázatot adjon azon kegyelmi ügyben játszott szerepére, amibe belebukott Novák Katalin államfő és Varga Judit volt igazságügyi miniszter, akit a Fidesz EP-választási listavezetőjének szánt. Balog a videóüzenetében azt mondta, maga hívta össze a zsinatot, hogy a személyét és az egyházat ért vádakat megbeszéljék és azokra választ adjanak.

Novák Katalin és Varga Judit lemondása után írta meg a Telex és a Direkt36, hogy Balog Zoltán református püspöknek, volt miniszternek, a református egyház zsinati hivatala vezetőjének, Novák Katalin egyik tanácsadójának is szerepe volt abban, hogy K. Endre, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese kegyelmet kapott. K. Endrét azért ítélték el jogerősen, mert fedezte a gyermekotthon pedofil igazgatójának bűncselekményeit. A 444 úgy tudja, Balogot régi ismeretség fűzi K. Endréhez.

Balog a videóüzenetben hangsúlyozta, hogy a döntést nem ő hozta meg, hanem Novák Katalin, akinek a „szuverenitása megkérdőjelezhetetlen”, a döntésért vállalta a felelősséget, és ezt Balog tiszteletben tartja. De az államfő tanácsadójaként az ő véleményét is kikérték K. Endre kegyelmi kérvényének ügyében – amit nem Balog nyújtott be és terjesztett fel –, ő pedig a K. Endre életére vonatkozó információk alapján egyetértett azzal, hogy kegyelmet kapjon.

„Tévedtem és hibáztam” – fogalmazott Balog, hozzátéve, hogy akitől elnézést kellett kérnie, attól elnézést kért, és nem is abban hibázott, hogy egy kegyelmet kérő ember mellé állt, hanem azért, mert ez az ügy a református egyháznak kárt okozott.

Balog a videóüzenetében arra is kitért, hogy a bicskei gyermekotthon pedofíliáért elítélt volt igazgatójához semmilyen kapcsolat nem fűzte, őt a tárcája 2016-ban a főváros felterjesztése alapján tüntette ki, amikor pedig aggályok merültek fel vele kapcsolatban, felfüggesztette. A Magyar Hang cikke szerint azonban az intézet nevelői már 2011-ben bejelentést tettek a később pedofil bűncselekmények miatt elítélt igazgató ellen, aminek a nyomán a rendőrség nyomozást indított és az alapvető jogok akkori biztosa is vizsgálódott. Utóbbi a 2012-es jelentésében számos aggályt és problémát tárt fel a gyermekotthonban történt szexuális visszaélések kivizsgálásával kapcsolatosan.

Novák és Varga bukása után merült fel Balog felelőssége

A 444 botrányt kirobbantó cikke február 2-án, pénteken jelent meg. Több napos hallgatás után, következő csütörtök délután már Orbán Viktor is megszólalt az ügyben, bejelentve, hogy a kormány nevében alkotmánymódosítást kezdeményez, hogy kiskorú gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető semmilyen esetben se kaphasson kegyelmet.

Balog Zoltán neve először úgy merült fel a botrányban, hogy a 444 értesülései szerint ő próbált meg közvetíteni a Sándor-palota és a Karmelita kolostor között. Balog sokáig nem szólalt meg az ügyben, csütörtök délben annyit írt ki a Facebook-oldalára, hogy elvonul imádkozni, szombaton pedig, Novák lemondása után egy őt támogató Facebook-posztot rakott ki, amelyben méltatta Novák emberi kvalitásait.

Vasárnap jelent meg a Telex és a Direkt36 cikke Balog kegyelmi ügyben játszott szerepéről. A cikk szerint a botrány kirobbanása után Novák Katalin stábja azzal próbálta menteni a döntést a miniszterelnöknél, hogy az Balog kifejezett nyomására született, Balog pedig úgy védekezett Novák munkatársai és Orbán csapata előtt is, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, hanem a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon. Ezzel kapcsolatban Balog a videóüzenetében azonban azt állította, hogy a református egyháznak semmilyen köze nincs a kegyelmi kérvényhez.

Hétfőn kiszivárgott egy körlevél, amit Balog aznap küldött szét a református presbitereknek és lelkipásztoroknak. A levélben is azt írta, K. Endre kegyelmi kérvényét nem ő nyújtotta be és nem ő terjesztette fel, és arról is tájékoztatja a címzetteket, hogy kedden nyilvános bejelentést tesz az ügyben – ez hétfő kora este meg is történt.

Orbán Balogot is hibásnak tarthatja

A 444 úgy tudja, Orbán Viktor Balog Zoltánt is felelősnek tartja a kegyelmi ügyben, a lapnak több kormányközeli forrás arról beszélt, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyarország

Novák Katalin

Orbán Viktor

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak