Napunk

Napunk newsfilter: Fico Čaputová szoknyája mögé bújik

Zuzana Čaputová és Robert Fico. Fotó - Tomáš Benedikovič
Zuzana Čaputová és Robert Fico. Fotó – Tomáš Benedikovič

1. Időhúzás. 2. Matovičból a sajátjainak is elege van. 3. Danko kéri az RTVS távirányítóját.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Időhúzás

Robert Fico kormányfő ismerős terepen mozog: taktikázni kezdett a Büntető törvénykönyv módosítása körül. A parlament múlt csütörtökön gyorsított eljárásban, tárcaközi egyeztetés és szakmai vita nélkül fogadta el egyes büntetési tételek csökkentését, az elévülési idők lerövidítését és a különleges ügyészség megszüntetését.

A koalíció rohamtempóban igyekezett a törvénymódosítást átverni a parlamenten, sem az ellenzéki érvek, sem az országos tüntetések nem hatották meg őket nagy igyekezetükben. Az ellenzék obstrukciója lassítani képes volt a lendületet, de a tervezet megszavazását nem tudta megakadályozni.

Amennyire sürgős volt tehát a koalíciónak a „saját kör” megmentése, úgy torpant most meg a folyamat: Robert Fico időhúzásba kezdett, nem írta alá a törvénymódosítást, nem küldte el a köztársasági elnöknek. Az elnöki szóvivő kedden közölte a sajtóval, a Btk. módosítása nem érkezett meg az elnöki hivatalba.

Mi Fico célja az időhúzással? Zuzana Čaputová államfő korábban kijelentette, hogy elküldené a törvénymódosítást az Alkotmánybíróságnak. A miniszterelnök a késleltetéssel azt szeretné elérni, hogy ne maradjon elég ideje az alkotmánybíráknak érdemben foglalkozni a törvénnyel.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Alkotmánybíróság

Andrej Danko

Fico-kormány

Igor Matovič

Napunk newsfilter

Robert Fico

RTVS

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak