Napunk

Napunk newsfilter: A Magyar Szövetség gyáván viszonyul az ország fő kérdéseihez

Orosz Örs, Pandy Péter, Forró Krisztián és Gyimesi György. Fotó - Napunk
Orosz Örs, Pandy Péter, Forró Krisztián és Gyimesi György. Fotó – Napunk

1. Hasad? Nem hasad? Morális válság a NER-ben. 2. A gyűjtőpárt átka utolérte a Magyar Szövetséget. 3. Fico fantomként követte a Šimkovičová visszahívására összehívott rendkívüli ülést.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Hasad? Nem hasad? Morális válság a NER-ben

Mindenki arra kíváncsi, hogy hasad-e a rendszer Magyarországon azután, hogy a hétvégén lemondott az államfő, és hogy előbújt egy „bűnbánó” és „leleplezte” a NER-t, majd kilépett onnan.

Már a megalakulásától fogva hasad, hiszen most is csak azok a folyamatok mutatkoznak meg, amik kódolva vannak a NER működésében. Ezek a hajszálrepedések jelzik azokat a helyeket, ahol a legsebezhetőbb a rendszer, s amik majd a vesztét okozzák.

Mindig elérkezik ugyanis a pillanat, amikor teljes valójában megmutatkozik annak az elvnek a (morális?) tarthatatlansága, amire a rendszer épül: ha rendszerhű vagy, számíthatsz a segítségre; ha hibázol, és jobban megfelel a rendszernek a menesztésed, akkor mész; de ha méltó vagy rá, akkor majd megtalálják az alkalmat, és utánad nyúlnak.

Azt nem lehet tudni, hogy mikor érik el ezek a hajszálrepedések a kritikus mennyiséget, és dől össze az egész úgy, mint ahogy a Jégkorszak című animációs film első része motkányának mogyorója repeszti szét az óriási jégtömböt, ami után megváltozik a világ.

Ennek a mostani történetnek a NER oldaláról nem sok köze van a morális viselkedéshez. Sem annak látszatához, ahogy az inkább tapasztalható a populista rendszerekben, amikben az ilyen értékek hamissá válnak.

Az egyébként valamiféle morális töltettel rendelkező elnöki kegyelem most nélkülözte azt – egyszerűen csak a „mi emberünk” kiszabadításáról volt szó, az ezt kísérő immoralitást nem is nagyon érzékelték. Novák Katalin és Varga Judit lemondása sem morális megfontolások miatt történt, sokkal inkább azt az elvet követte a hatalmi elit, hogy mentsük, ami menthető.

Az ő beáldozásuk a NER szempontjából logikus, hiszen

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Forró Krisztián

Jogállamiság

Magyar Szövetség

Martina Šimkovičová

Napunk newsfilter

Novák Katalin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak