Napunk

Hiába mondott le Novák és Varga, lassan ölő méreg lehet a pedofil bűnelkövető tettestársának adott elnöki kegyelem

Orbán Viktor, Novák Katalin és Varga Judit. Fotó - MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
Orbán Viktor, Novák Katalin és Varga Judit. Fotó – MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Szombaton lemondott Novák Katalin magyar államfő, valamint Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is visszaadja a képviselői mandátumát, nem ő fogja vezeti a Fidesz EP-választási listáját, és a közélettől is visszavonul.

A két politikus abba bukott bele, hogy kiderült, Novák tavaly a pápalátogatás alkalmával kegyelmet adott K. Endrének, egy pedofil bűnelkövető bűntársának, aki az előbbi tetteit fedezte, Varga pedig igazságügyi miniszterként ellenjegyezte azt.

Az ügyet a 444 február 2-i cikke robbantotta ki. A pedofil elkövető bűntársának adott kegyelem egyrészt nagyon nem illik bele abba a családbarát és gyermekeket védő képbe, amit magyar kormány maga köré épített az elmúlt években – többek között törvényben mosva össze a szexuális kisebbségeket a pedofíliával.

Másrészt önmagában is annyira védhetetlen, hogy csütörtökön már Orbán Viktor is megszólalt az ügyben, bejelentve, hogy a kormány alkotmánymódosítást kezdeményez, hogy kiskorú gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető semmilyen esetben se kaphasson kegyelmet.

Szombaton pedig lemondott Novák és Varga, a kormánykommunikáció pedig azt kezdte sulykolni, hogy a rossz döntéseknek következményük van, innentől viszont nincs semmi látnivaló, az ügy véget ért.

Azonban több oka is van annak, hogy ez még sem lehet így:

  • hiába mondott le Novák és Varga is, arra nem kapott a nyilvánosság hivatalos választ, hogy miért kapott kegyelmet K. Endre.
  • megszólalt Varga Judit exférje, Magyar Péter, aki szerint mások is követtek el hibát ennek a kegyelemnek a során, és a NER elitjével kapcsolatban is fogalmazott meg kritikát. Kifogásolta például, hogy a Rogán Antal miniszter által irányított propagandagépezet cserben hagyta Novákot és Vargát is, és a Partizánnak adott interjújában olyan erős állításokat is megfogalmazott, mint hogy Magyarország egy családi részvénytársaság. Tette ezt a rendszeren belülről, hiszen maga is része volt a rendszernek: több állami cégben is vezető funkciót töltött be, amikről Novák és Varga bejelntése után ő is lemondott szombaton.
  • a Direkt36 és a Telex kiderítette, hogy a Novákkal közeli viszonyt ápoló Balog Zoltán református püspök, korábbi miniszter lobbizhatott amellett, hogy a református egyházhoz kötődő K. Endre kapjon kegyelmet, Varga Judit pedig nem is értett egyet ezzel, csupán az eddigi gyakorlatnak megfelelően ellenjegyezte az elnöki kegyelmet.

Nem biztos, hogy elég a vezéráldozat

Hova vezethet mindez? Letudja-e az ügyet a Fidesz azzal, hogy beáldozta Novák Katalint és Varga Juditot?

Lakner Zoltán politikai elemző szerint nem. Lakner abban nem biztos, hogy lesz még valaki, aki belebukik ebbe az ügybe, de továbbra is a levegőben lóg Balog Zoltán és Rogán Antal szerepe, és Magyar Péter megszólalása is életben tartja a botrányt.

Novák Katalin és Orbán Viktor. Fotó – Novák Katalin / Facebook

Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint az ország vezetése most azon dolgozik, hogy minél gyorsabban találjon nem kompromittálódott utódokat a köztársasági elnök, illetve a Fidesz EP-listavezetői helyére, „elvégre ilyen zörej nem határozhatja meg a kormányoldal választási kampányát”.

Magyar Péter megszólalásában Nagy Attila Tibor szerint az a nem mindennapi,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyarország

Novák Katalin

Orbán Viktor

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak