Napunk

Ficóék az áldozatot szégyenítik meg és az agresszort támogatják azzal, hogy a nemi erőszak elévülési idejét megfelezték

Illusztrációs fotó - Sidney Sims/Unsplash
Illusztrációs fotó – Sidney Sims/Unsplash

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A koalíció múlt hét csütörtökön nemcsak a korrupció és a csalások, de a nemi erőszak új elévülési idejét is megszavazta.

„Fel vagyok háborodva. Ez egy lépés hátrafelé, ami azt jelenti, hogy nem fogtuk fel ennek a problémának a súlyosságát. Azt jelzi, hogy semmibe vesszük az áldozatokat, és hogy az agresszor oldalán állunk” – mondja Slávka Karkošová, A nők elleni erőszak megelőzésével foglalkozó koordinációs-módszertani központ elemzője.

Mit szavaztak meg pontosan a koalíciós képviselők: 

  • A nemi erőszak elévülési idejét a koalíció a felére – 20 évről 10 évre csökkentette.
  • Súlyosabb nemi erőszak esetében, valamint amikor végzetes következményekkel jár, az elévülés 20 évről 15-re csökken.
  • A gyermekek, azaz a 18 év alattiak elleni szexuális erőszak elévülési ideje is csökken – 20 évről 15 évre. Az elévülés ideje azonban csak attól a naptól számítódik, amikor az áldozat betölti a 18. életévét. Tibor Gašpar képviselő csütörtökön ezt azzal magyarázta, hogy ha gyerekként nem is tudatosította, mi történt vele, „a 18. év betöltése után már feltételezhető, hogy ezt átgondolja és feljelentést tesz“.

A koalíció ebben nem lát kivetnivalót. „Az elévülés ideje a nő megerőszakolásának pillanatától kezdődik. Gondolom, tud róla, észreveszi, ha valaki megerőszakolja, és feljelentést tehet” – kelt a törvénymódosítás védelmére Richard Glück, a Smer újonnan beiktatott képviselője.

Miért nem elég még 10 év sem arra, hogy az erőszak áldozatai összeszedjék az erejüket és elmenjenek a rendőrségre? És miért jelentheti ez a módosítás azt, hogy a szexuális erőszak elkövetői felelősségre vonás nélkül megúszhatják?

Cikkünkben elmagyarázzuk a szexuális erőszakot övező leggyakoribb tévhiteket és azt is, miért van szüksége az áldozatoknak időre ahhoz, hogy elmondják, mi történt velük. A szexuális erőszak áldozatainak több okuk is van arra, miért nem tesznek rögtön feljelentést.

Glück: „Gondolom, tud róla, észreveszi, ha valaki megerőszakolja…“

Az áldozatokat testi és lelki sokk éri, ledermednek. 

A nemi erőszak hatalmas csapás az áldozatok számára, hiszen az intim szférájukat érinti. „Lényegében a másik ember legalapvetőbb megalázását jelenti” – magyarázza Karkošová.

Vannak, akik számára érthetetlennek tűnhet, hogy miért nem védekeznek a nemi erőszak áldozatai, miért nem támadnak vissza, hogy miért nem kiáltanak. A pszichológusok azonban arra figyelmeztetnek, hogy gyakran éppen ennek az ellenkezője történik: az áldozatok lefagynak, testileg és lelkileg is lebénulnak.

Ezt disszociációnak nevezik, és akkor következik be, amikor az ember erős fájdalomnak van kitéve – a testben elindul egy védekező mechanizmus és kikapcsol. Ez ösztönös reakció, nem tudatosan tesszük.

Az áldozat azonban még a bűncselekmény után is paralizált állapotban marad. A nemi erőszak ugyanis a tehetetlenség legmélyebb élménye, hiszen az áldozatot de facto megfosztják az akaraterejétől. „Az erőszakos tettnek ez az üzenete mélyen beleég az áldozat emlékezetébe és lelkébe, lelkileg hosszú távra lebénítja” – magyarázza Karkošová, aki a szexuális erőszak problémájával foglalkozik.

Az ember egy ilyen esemény után gyakran

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bűnügy

Erőszak

Fico-kormány

Nők elleni erőszak

Rendőrség

Szexuális zaklatás

Társadalom

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak