Napunk

Nem mondja ki nyíltan a Magyar Szövetség, egyetért-e az új Büntető törvénykönyvvel, csak a párt egyik alelnöke fogalmaz keményebben

Robert Fico és Forró Krisztián találkozója január 15-én. Fotó - a Szövetség FB-oldala
Robert Fico és Forró Krisztián találkozója január 15-én. Fotó – a Szövetség FB-oldala

A gyorsított eljárással nem ért egyet a Magyar Szövetség, de azt nem mondja ki hivatalosan a párt, hogy rossz hír lenne a különleges ügyészség eltörlése és a büntetések csökkentése.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Több hetes huzavona után múlt csütörtökön fogadta el a parlament azt a törvénycsomagot, amelynek keretében márciustól eltörölnék a különleges ügyészséget, csökkentenék a korrupcióért és más vagyon elleni bűncselekményekért kiszabható büntetéseket és egyes bűncselekmények – köztük a nemi erőszak vagy a gyilkosság – elévülési idejét.

A törvénycsomag ellen hevesen tiltakoztak a parlamenti ellenzéki pártok, és keményen bírálta Zuzana Čaputová köztársasági elnök is, aki kijelentette, mindent megtesz, hogy a törvénycsomag ne lépjen hatályba.

A Magyar Szövetség visszafogott

A Magyar Szövetség egyelőre visszafogottan reagál az eseményekre, és a párt állásfoglalásából nem egyértelmű, hogy pontosan mit gondolnak a törvénycsomagról.

A Napunk kikérte a párt hivatalos állásfoglalását. Kérdésünkre, jó vagy rossz hírnek tartják-e, hogy a parlament elfogadta a különleges ügyészség megszüntetését és egyes büntetési tételek csökkentését, illetve egyes elévülési határidők lerövidítését, kitérő választ kaptunk.

„A korrupcióért kiszabható büntetések és a korrupciós cselekmények elévülési idejének csökkentése nem a korrupcióellenes harcot szolgálja” – válaszolta a párt sajtóosztálya.

Arra is kíváncsiak voltunk, támogatták volna-e ezt a javaslatot, ha a Magyar Szövetség bent van a parlamentben.

„Saját módosítási javaslatokkal jöttünk volna” – közölte a párt. Tudjuk, hogy a törvénycsomaghoz az utolsó pillanatig számos módosítót nyújtottak be nemcsak az ellenzéki pártok, hanem a koalíció is. A Magyar Szövetség azt nem pontosította, mit módosítottak volna a javaslaton.

Egyetlen kérdésünkre kaptunk konkrétabb választ.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Forró Krisztián

Gyimesi György

Magyar Szövetség

Orosz Örs

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak