Napunk

Derülhetnek még ki részletek, amelyeknek komoly politikai következményei lehetnek, mondja a kegyelmi ügyet elindító Kaufmann Balázs (interjú)

Kaufmann Balázs. Fotó - a 444.hu videója
Kaufmann Balázs. Fotó – a 444.hu videója

Ez az ügy rávilágított arra, hogy van még a szabadságnak valamilyen foka Magyarországon, mondja a 444.hu újságírója.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Február 2-án írta meg Kaufmann Balázs, a 444.hu újságírója azt a cikket, amelyben feltárta, hogy Novák Katalin köztársasági elnök 2023-ben kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, akit a pedofil igazgató fedezése miatt ítéltek el. Nyolc nappal később Novák Katalin bejelentette a lemondását, és a magyar közéletet rég nem látott földrengés rázta meg.

Kaufmann Balázzsal arról beszélgettünk,

  • hogyan fogadta Novák Katalin lemondásának hírét;
  • mi történt a cikk megszületése után;
  • hogyan alakulhat tovább az ügy;
  • mit üzen ez az eset a mai magyar közéletről.

Hogyan fogadtad, hogy Novák Katalin lemondott annak az ügynek a következményeként, amelyet a te cikked robbantott ki?

Nagyon régen volt már olyan, hogy a független magyar sajtóban megjelent információk odáig vezettek volna, hogy vezető magyar politikusnak le kelljen mondania. Ennek a pillanatnak nyilvánvalóan volt súlya a szerkesztőség számára és az én számomra is. Egy kicsit távolabb lépve viszont úgy gondolok erre, hogy mi most elsősorban a miértek, az okok, a háttér szétszálazásában vagyunk benne.

Ebből a szempontból a lemondás egy furcsa elem. Novák Katalin ugyanis azt mondta, jogosan várunk tőle magyarázatot, de aztán olyan sok magyarázatot nem kaptunk tőle. Annyit mondott, hogy annak fényében döntött a kegyelem pozitív elbírálásáról, hogy úgy tudta, a bicskei igazgatóhelyettes nem követte el, amit a bíróság mondott róla. Azt tudni kell, hogy ez az ügy megjárta az első- és másodfokú bíróságot, jogerőssé vált, és még egy felülvizsgálati kérelem is érkezett a Kúriához. Mind a három testület megállapította, hogy K. Endre elkövette, amivel vádolták.

Több helyen beszéltél arról, hogy magát az információt a kegyelmi döntésről egy olvasói levélben kaptátok. Mennyire volt világos ekkor számodra, illetve a szerkesztőség számára, mekkora horderejű ügyről van szó?

Elég sokszor kapunk információkat vagy épp lelünk rájuk mi magunk.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Független újságírás

Magyarország

Média

Novák Katalin

Orbán Viktor

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak