Napunk

Hosszú órákig tanuljunk naponta a gyerekkel, hogy jobb jegyei legyenek, vagy inkább hagyjunk neki több szabadidőt?

Illusztráció - Midjourney
Illusztráció – Midjourney

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A férjemmel két örökbefogadott lányt nevelünk. Az egyik 9, a másik 11 éves. Mindkettejüknek különféle idegrendszeri rendellenességei vannak, amelyek a traumatikus korai fejlődéssel vannak összefüggésben. A legszembetűnőbb mindkettejüknél a figyelemzavar.

A probléma, amelyet igyekszünk megoldani, a mindennapi iskolai felkészülést és a szabadidős tevékenységeket is érinti. A figyelemzavar miatt az iskolai teendők napi 1,5–2 órát vesznek igénybe, és az egész család számára kimerítőek. A nehéz felkészülésnek köszönhetően azonban legalább átlagosan teljesítenek a lányok az iskolában. Ha kihagyjuk a felkészülést, átlagon alul teljesítenek.

A jelenlegi körülmények között nincs lehetőségünk arra, hogy a gyerekek szakkörökön vegyenek részt, sportoljanak, vagy más szabadidős tevékenységet végezzenek. Ez hiányzik is a gyerekeknek, nem fejlődnek az adottságaik (éneklés), nem sportolnak (az egyik lányom túlsúlyos).

Segítsen nekünk eldönteni, hogyan szervezzük meg az életünket: helyesen tesszük, hogy előnyben részesítjük az iskolai felkészülést, annak érdekében, hogy valamiféle kiindulópontot biztosítsunk a lányoknak az élethez, vagy fel kellene hagynunk az akadémiai teljesítménykényszerrel, és inkább azokat a tevékenységeket kellene előtérbe helyeznünk, amelyekkel ugyan boldogabbak lehetünk, de a gyerekeket „nem készítjük fel a jövőre“?

Ivana 45, éves

Jana Ashford pszichológus válaszol

Kedves Ivana,

megértem, hogy nehéz eldönteni, mihez kezdjenek a gyerekek iskolán kívül töltött idejével.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gyereknevelés

Lélek

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak