Napunk

Napunk newsfilter: Ficóék megcsinálták azt, amiről Pablo Escobar is csak álmodott

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Átvágnak, kisemmiznek, és a pofádba röhögnek. 2. Kap-e selyemzsinórt Novák Katalin Orbántól? 3. Tucker Carlson Putyinnal folytatott beszélgetése szégyenteljes, és a legjobb érv a független újságírás mellett.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Átvágnak, kisemmiznek, és a pofádba röhögnek

Eddig csak mondogattuk, de csütörtök estétől Szlovákia immár hivatalosan is következmények nélküli országgá vált, miután a parlament 78 szavazattal jóváhagyta a Btk. módosítását, ami egyebek mellett szinte következmények nélküli bűncselekménnyé degradálja a lopást.

Fontos kiemelni, hogy „egyebek mellett”, mert hogy milyen taposóaknákat rejt még a módosítás, azt csak idővel fogjuk megtudni, és valószínűleg azon képviselőknek a többsége sem sejti, akik megszavazták a csomagot a parlamentben.

Szabad a rablás. Marián Leško a Denník N beszélgetésén azt mondta, hogy a Btk. módosítása a „de facto” maffiaállamot, „de iure” maffiaállammá változtatja: vagyis eddig is tudtuk (vagy legalábbis sejtettük), hogy maffiaállamban élünk, de most tulajdonképpen legalizálták a bűncselekmények elkövetését.

Ami tegnap történt a szlovák parlamentben, arról még Pablo Escobar is csak álmodozott. Ő ugyan képviselő lett, hogy immunitást szerezzen, kiegyezett a hatalommal, és felépítette a saját börtönét: de azt még ő sem tudta elérni, hogy a saját javára változtassa meg a teljes Btk.-t, hogy így ússza meg a bűncselekményeket. Ficóéknak ez is sikerült.

A koalíció megvárta, míg véget érnek az esti tüntetések, lemennek a híradók, és megszavazták a csomagot, ami 30 évvel veti vissza Szlovákiát. Ha valaha sikerül megszabadulni ettől a kormánytól, az igazságszolgáltatást az alapjaitól kell majd újjáépíteni.

Járulékos veszteségek. A kormánykoalíció közvetlen célja a Btk. módosításával az volt, hogy büntetlenséget biztosítson a saját embereinek. Csakhogy eközben – mintegy mellékesen – kinyitották Pandora szelencéjét, várt és nem várt csapások sorozatát zúdítva az országra.

Néhányról már most sejtjük, hogy katasztrofális lesz: mivel a korrupciót 650 ezer euróig gyakorlatilag meg lehet úszni felfüggesztett büntetéssel, csak az nem fog lopni, aki nem akar. Mivel Ľudovít Makó és Boris Beňa vallomásaiból tudjuk, hogy az ilyeneket már az előző smeres kormányok idején is hülyének nézték, feltehetően még kevesebben lesznek.

Ezt persze Brüsszel sem fogja jó szemmel nézni, már most is 900 millió euró sorsa lóg a levegőben, ami a Helyreállítási Alapból járna Szlovákiának, de a kifizetését felfüggesztették, amíg a kormány nem tisztázza a Btk. módosítása körüli helyzetet. Ami nem lesz egyszerű.

A kormány szemében járulékos veszteséget jelentenek azok a nők is, akik szexuális erőszak áldozatai lettek, mivel ezen bűncselekmény elévülési ideje is feleződött. Az ő érdekükben többek között Martina Holečková KDH-s képviselő szólalt fel a tegnapi vita során. Amire még ő sem számított, hogy egy koalíciós képviselő ezt követően az arcába röhögött és megdicsérte az „érzelmes felszólalásért”. Mert aki nem tagja a „körnek”, arra ez vár Robert Fico Szlovákiájában.

Mit lehet még tenni? Egyelőre sok a kérdés. Nem tudjuk, folytatódnak-e a tüntetések. Nem tudjuk, mit fog tenni az államfő.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Napunk newsfilter

Novák Katalin

Orbán Viktor

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak