Napunk

Kárpátalja Magyarországhoz való csatolása is szóba került Putyin Tucker Carlsonnak adott interjújában

Tucker Carlson és Vlagyimir Putyin. Fotó - TASR/AP
Tucker Carlson és Vlagyimir Putyin. Fotó – TASR/AP

Mondta valaha Orbánnak, hogy megkaphatja Ukrajna egy részét? – kérdezte Carlson az orosz elnöktől.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Közép-európai idő szerint éjfélkor jelent meg Tucker Carlson trumpista amerikai újságíró interjúja Vlagyimir Putyinnal. Az ukrajnai háború két évvel ezelőtti eszkalálódása óta ez volt az első alkalom, hogy az orosz elnök nyugati újságírónak nyilatkozott.

Putyin választása a fősodratú nyugati média valamelyik képviselője helyett az igencsak megosztó személyiségnek számító Carlsonra esett. A tévés 2023. tavaszáig a Fox News amerikai tévécsatorna legnépszerűbb és legbefolyásosabb műsorvezetőjének számított, majd hirtelen távoznia kellett a csatornától.

Az újságíró az amerikai televíziózás legmegosztóbb szereplője lett az elmúlt években: egyebek mellett migránsellenes, oltásellenes és LMBTI+-ellenes nézeteket terjesztett, támogatta a Capitolium ostromában is részt vállaló, összeesküvés-elméleteket terjesztő QAnon mozgalmat, védelmébe vette Vlagyimir Putyint és Donald Trumpot, és nyilvánosan kiállt amellett hogy a 2020-as, Trump vereségével végződött amerikai elnökválasztást elcsalták. Egy kiszivárgott sms szerint ez utóbbit maga sem hitte el.

Carlson az elmúlt években Magyarországon is megfordult már: 2021-ben egy hetet töltött Budapesten, mialatt Orbán Viktorral is készített egy alákérdezős interjút, majd a véleményvezér tavaly nyáron is készíthetett egy félórás interjút a magyar miniszterelnökkel.

Kárpátalját a magyaroknak?

A Carlson oldalán megjelentetett kétórás Putyin-interjúban az orosz elnök a háború elindításával kapcsolatban a már jól ismert, sokszor hangoztatott narratívát ismételte meg. Szerinte Ukrajna egy mesterséges állam, ahol náci eszmék uralkodnak, a terület Oroszország része kéne hogy legyen, a mostani háborút a Nyugat provokálta ki, az amerikai fegyverszállítások leállítását követően pedig a háború is heteken belül véget érne.

Az interjú első fél órája gyakorlatilag az orosz elnök történelmi témájú fejtegetésével telt el, amelyben váratlanul előkerültek a kárpátaljai magyarok, valamint Orbán Viktor is.

A putyini expozé a skadináv eredetű Rurik dinasztiától kezdve, a Kijevi Ruszon és a Bihdan Hmelnyickij-féle kozák felkeléseken át, egészen a szovjet időkig végigvette az egész orosz–ukrán történelmet, kihangsúlyozva, hogy Ukrajna mesterségesen lett létrehozva.

Putyin egyebek mellett „megmagyarázhatatlannak” nevezte, hogy Lenin és a szovjetek létrehozták az Ukrán Szocialista Szövetségi Köztársaságot. Ezután arról beszélt, hogy a második világháború után Ukrajna a háború előtt Lengyelországhoz tartozó területek mellett korábban Magyarországhoz és Romániához tartozó területeket is megkapott.

„Tehát Romániától és Magyarországtól elvették a földjeik egy részét, és a szovjet Ukrajnának adták. Ezek a területek még mindig Ukrajna részei. Tehát ebben az értelemben okkal kijelenthetjük, hogy Ukrajna egy mesterséges állam, amely Sztálin akarata formált” – fogalmazott Putyin.

Ezen a ponton vetette közbe Carlson a kérdést, hogy Putyin szerint Magyarországnak van-e joga arra, hogy visszavegye Ukrajnától a területeit, illetve hogy más nemzetek visszatérhetnek-e az 1654-es határaikhoz.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Vlagyimir Putyin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak