Napunk

A mesterséges intelligencia legyőzheti az emberi butaságot

Illusztrációs felvétel - Adobe Stock
Illusztrációs felvétel – Adobe Stock

Nagy remény és felhajtás kíséri azt, hogy mit tehet a mesterséges intelligencia a termelékenység és a gazdasági növekedés érdekében a jövőben. De nem feledkezhetünk meg arról, hogy a politikusaink képtelenek kezelni a jövőnket fenyegető legsúlyosabb és legnyilvánvalóbb veszélyeket. Vélemény.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szerző török születésű iráni–amerikai közgazdász, író

Amióta visszatértem a davosi Világgazdasági Fórumról, több alkalommal is megkérdezték tőlem, milyen fontos tanulságokat hoztam haza. A leggyakrabban előforduló téma idén a mesterséges intelligencia, főleg a generatív MI volt. A hatalmas nyelvi modellek, mint a ChatGPT, friss elterjedését nagy remény és felhajtás kíséri a tekintetben, hogy mit tehet a mesterséges intelligencia a termelékenység és a gazdasági növekedés érdekében a jövőben.

A kérdés megválaszolásakor arra kell gondolnunk, hogy világunkat nem a mesterséges intelligencia, hanem az emberi butaság uralja. A megaveszélyek, amelyek az ún. „polikrízis” elemei, elszaporodása megerősíti, hogy a politikánk túlságosan működésképtelen és elhibázott, képtelen kezelni a jövőnket fenyegető legsúlyosabb és legnyilvánvalóbb veszélyeket.

Ezek közé tartozik az éghajlatváltozás, melynek óriási költségvonzata lesz; a bukott államok, amelyek tovább növelik a klímamenekültek számát; a visszatérő, virulens járványok, amelyek a Covid–19-nél is súlyosabb gazdasági károkat okoznak.

A helyzetet tovább rontja, hogy a veszélyes geopolitikai versengés új hidegháborúkhoz vezet, például az Amerikai Egyesült Államok és Kína között, valamint robbanásveszélyes forró háborúkhoz – Ukrajnában és a Közel-Keleten. Világszerte a növekvő jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek, részben a hiperglobalizáció és a munkaerőt nélkülöző technológiák miatt, ellenérzést váltottak ki a liberális demokráciával szemben, és ezzel megteremtették a lehetőséget a populista, autokratikus és erőszakos politikai mozgalmak számára.

A magánszektor és az állam eladósodásának szintje fenntarthatatlan, ezért adósság- és pénzügyi válságok kirobbanásával fenyeget, és még visszatérhetnek az inflációs és a stagflációs negatív aggregált kínálati sokkok. A világtendencia ma a protekcionizmus, a deglobalizáció, a szétkapcsolás és a dollármentesítés irányába mutat.

Ráadásul azoknak a merész, új mesterségesintelligencia-technológiáknak, amelyek hozzájárulhatnak a növekedéshez és az emberi jóléthez, hatalmas romboló potenciáljuk is van. Ezeket már jelenleg is arra használják, hogy a dezinformációt, a deepfake-et és a választási manipulációt terjesszék, valamint felkeltsék a félelmet a tartós, technológia okozta munkanélküliségtől és a még nagyobb egyenlőtlenségtől. Az autonóm fegyverek és a mesterséges intelligenciával megtámogatott kiberhadviselés előretörése ugyancsak fenyegető.

Davosi vakság

A davosi résztvevőket annyira elkápráztatta a mesterséges intelligencia, hogy nem fordítottak figyelmet e megaveszélyekre. Ebben nem volt semmi meglepő. Azt tapasztaltam, hogy a fórum korszelleme egyáltalán nem mutatja meg, merre tart valójában a világ. A politikai döntéshozók és az üzleti vezetők azért jelennek meg ott, hogy a könyveiket reklámozzák, és közhelyeket mondjanak. Ők képviselik a hagyományos bölcsességet, amely a globális és makrogazdasági fejleményeket távolabbról szemléli.

Amikor a 2006-os Világgazdasági Fórumon arra figyelmeztettem, hogy globális pénzügyi válság közeleg, vészmadárnak neveztek. És amikor 2007-ben azt jósoltam, hogy az euróövezet több tagállama adósságproblémával fog küzdeni, akkor az olasz pénzügyminiszter élesen kirohant rám. 2016-ban, amikor mindenki azt kérdezte tőlem, hogy a kínai tőzsdeösszeomlás kemény landolást hoz-e, amely a globális pénzügyi válság megismétlődését eredményezné, azt állítottam, és igaznak bizonyult, hogy Kína rázósan, de megoldja a landolást. 2019 és 2021 között Davosban a menő téma a kriptobuborék volt, amely 2022-ben kipukkadt. Ezután a hangsúly a tiszta és zöld hidrogénre tevődött át, amely téma már szintén lassan kikopik.

Ami pedig a mesterséges intelligenciát illeti, nagy az esélye annak, hogy a technológia megváltoztatja a világot a következő évtizedekben. A fórum MI-re koncentrálása azonban helytelennek tűnik, mivel a jövő MI-technológiái és iparágai jóval túlmutatnak ezeken a modelleken. Gondoljunk csak például a robotika és az automatizálás folyamatban lévő forradalmára, amely hamarosan az emberhez hasonló tulajdonságokkal rendelkező robotok kifejlesztéséhez vezet, amelyek gyorsan tanulnak és több feladatot képesek elvégezni, mint mi.

Vagy gondoljunk csak arra, mit fog eredményezni a mesterséges intelligencia a biotechnológiában, az orvostudományban, és milyen hatással lesz az emberi egészségre és élettartamra. Ugyancsak figyelemre méltóak a kvantumszámítógépes fejlesztések, amelyek a mesterséges intelligenciával egyesülve fejlett kriptográfiai és kiberbiztonsági alkalmazásokat fognak létrehozni.

A jövő megtervezése

Ugyanezt a hosszú távú perspektívát kell alkalmazni akkor is, amikor az éghajlatváltozásról vitáznak. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a problémát nem lehet megoldani a túl lassan növekvő megújuló energiával, sem az olyan drága technológiákkal, mint a szén-dioxid leválasztása vagy megkötése, illetve a zöld hidrogén. Ehelyett a fúziós energia forradalmának lehetünk a tanúi, feltéve, hogy a következő 15 évben sikerül egy kereskedelmileg hasznosítható reaktort építeni. Az olcsó és tiszta energia ilyen bő forrása, olcsó sótalanítással és agrotechnikával kombinálva lehetővé tenné, hogy élelmezzük azt a tízmilliárd embert, akik a század végére a bolygón fognak élni.

A pénzügyi szolgáltatások forradalma sem a decentralizált blokkláncok vagy kriptovaluták körül megy végbe. Ehelyett inkább az a fajta mesterségesintelligencia-alapú központosított fintech lesz a jellemző, amely már jelenleg is jobbá teszi a fizetési rendszereket, a hitelezést és hitelkihelyezést, a biztosítási kockázatvállalást és az eszközkezelést. Az anyagtudomány az új alkatrészek, a 3D-nyomtatás, a nanotechnológiák és a szintetikus biológia forradalmához vezet. Az úrkutatás és -kihasználás segít majd megmenteni a bolygót, és megtalálni a bolygón kívüli életmódok kialakításának módjait.

Mindezek és még sok más technológia jobbá tehetik a világot, de csak akkor, ha kezelni tudjuk a negatív mellékhatásaikat, és csak akkor, ha felhasználjuk ezeket a bennünket veszélyeztető megafenyegetések megoldására. Reméljük, hogy egy napon a mesterséges intelligencia meghaladja az emberi butaságot. De erre soha nem lesz lehetősége, ha előtte elpusztítjuk magunkat.

@Project Syndicate

Mesterséges intelligencia

Világgazdasági Fórum

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak