Napunk

Elkalandozik a figyelme? Fogadja el, hogy nem tud állandóan koncentrálni. Négy tipp, ami segíthet

Illusztrációs felvétel. Fotó - Unsplash/Todd Trapani
Illusztrációs felvétel. Fotó – Unsplash/Todd Trapani

Hogyan függ össze a figyelem fenntartásának képessége a jólétünkkel? És mit tehetünk azért, hogy jobban tudjunk koncentrálni?

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Nézzük meg, mit mutatnak a számok. Amikor az ezredforduló elején Gloria Mark amerikai akadémikus és csapata azt vizsgálta, hogyan használják az emberek a számítógépeket, telefonokat és más elektronikus eszközöket, azt tapasztalták, hogy a figyelmük átlagosan két és fél percenként átvált egy új ingerre.

Amikor húsz évvel később megismételte a kutatást, azt tapasztalta, hogy ez az időtartam jelentősen lerövidült – ma már átlagosan csak 47 másodpercig tudunk a képernyőn megjelenő tartalomra koncentrálni, mielőtt valami elterelné a figyelmünket.

Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem figyelemszakértője évek óta tanulmányozza a digitális média életünkre gyakorolt hatását.

A The Ezra Klein Show podcast egyik friss epizódjában a legfontosabb felismeréseit fejtegeti: hogyan kapcsolódik a jóllétérzetünk a figyelemhez, miért nem rossz minden figyelemelterelés a munkahelyen, és mit tegyünk, ha tudatosabban szeretnénk dolgozni a figyelmünkkel.

Üres és teli tartály

Gyakran úgy gondolunk az eltűnő figyelemre, mint termelékenységi problémára: ha nem tudunk koncentrálni, nem tudunk dolgozni.

Gloria Mark azonban meg van győződve arról, hogy ez a megközelítés kissé rövidlátó.

„Azért hoztuk létre a technológiát, hogy fejlesszük a képességeinket. Gyorsabban tudunk gépelni. Gyorsabban tudunk kapcsolatot teremteni az emberekkel. Többet tudunk termelni, így egyrészt azt gondolhatjuk, hogy ez hatékonyabb – de mindennek ára van. És ez a mi jólétünk” – magyarázza Mark a podcastban.

A figyelem kapacitását egyfajta metaforikus víztartályhoz hasonlítja. Reggel tele van,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Tanácsadás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak