Napunk

A tinédzserkorú lányaim eltávolodnak tőlem. Mit tehetek, hogy jó kapcsolatunk legyen?

Illusztráció - F. S. és Midjourney
Illusztráció – F. S. és Midjourney

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Nem sokkal a negyvenesem előtt születtek meg a gyermekeim, az idősebb lányom most 15, a fiatalabb 12 éves. Ahogy az idősebb lányom közeledett a pubertáshoz, azt kezdtem érezni, hogy eltávolodik tőlem. Tudom, hogy a tinédzserek jobban igénylik a kortársakat, mint a szülőket, de zavar, hogy semmit nem mond el – csak a szokásos dolgokat. Otthon az ideje nagy részét a mobiljával tölti, ha odamegyek hozzá, bosszús, és csak arra vár, hogy elmenjek, és ismét telefonozhasson. Idegesít, mert azt látom, hogy a fiatalabb lányom követni kezdi őt ebben a viselkedésben.

Mit tehetek, hogy jó legyen a kapcsolatunk? Örülnék, ha mindig elmondaná nekem, ha valami zavarja, mit tetszik neki és mi nem. Csak a pubertás egy fázisáról van szó, vagy igyekezzek valahogy megerősíteni a kötelékünket?

Júlia, 52 éves


Válaszol: Jana Ashford pszichológus 

Kedves Júlia,

a lánya olyan korban van, mikor a kortársai, a velük való kommunikáció és a közösségi oldalak követése nagyon vonzó a számára. Ugyanakkor fontos kérdéseket tesz fel, és helyesen érzi, hogy a pubertáskorban is lehetséges a jó és közeli kapcsolat a gyermekekkel. Nem tudom, milyen viszonya volt a lányával, mikor fiatalabb volt, hogy elmesélte-e önnek, mi foglalkoztatja és min gondolkodik, vagy inkább introvertált volt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Pszichológia

Tanácsadás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak