Napunk

Megvannak a dátumok, amikorra megépülhetnek a körforgalmak a Dunaszerdahely melletti halálkereszteződésekben

A 2023. áprilisi balesetben kiégett személyautó. Fotó - a rendőrség FB-oldala
A 2023. áprilisi balesetben kiégett személyautó. Fotó – a rendőrség FB-oldala

Zajlik a körforgalmak tervezése az egyik legveszélyesebb délnyugat-szlovákiai útszakaszon, de még évekbe telhet, amire elkészülnek.

Rendkívüli mértékben megszaporodtak tavaly a súlyos közúti balesetek a Dunaszerdahely és Pódatejed közötti útkereszteződésben, a Metrans vállalat telephelye mellett. Az év második felében néhány hetente történt súlyos baleset a kereszteződésben. Hasonlóan borzalmas a helyzet a Karcsai út és a 63-as főút találkozásánál. Ez a két közlekedési csomópont a Csallóköz egyik legveszélyesebb útszakasza lett az elmúlt időszakban.

Csak néhány a legsúlyosabb tavalyi esetek közül:

  • áprilisban egy 23 éves magyarországi nő halt meg a Karcsai úti kereszteződésnél, miután egy szintén magyarországi kamionnal ütközött,
  • júliusban egy 37 éves motoros meghalt a Pódafai útnál, amikor személyautóval ütközött,
  • szeptemberben egy kisbusz karambolozott a Pódafai úton, az esetnek kilenc sérültje volt, közülük két súlyos,
  • októberben és novemberben is személyautó és kamion ütközött a Pódafai útnál.

Ismerünk bőven hasonló eseteket az elmúlt évekből is, az egyik legsúlyosabb még 2006-ban történt, amikor négy halálos áldozatot követelt egy 105-ös Škoda és egy Favorit ütközése.

A tavalyi balesetek után a helyi közélet is megmozdult, hogy a két rendkívül veszélyes kereszteződés ügyében előrelépés történjen, és még a szeptemberi parlamenti választás előtti kampánynak is témája lett az ügy. Megszólalt Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester (Magyar Szövetség), a Magyar Fórum politikusai, de még Ipse, a helyi influenszer is.

A 2023. július 20-i baleset a Dunaszerdahely és Pódatejed közötti kereszteződésben. Fotó – a rendőrség FB-oldala

A helyiek, a polgármester támogatásával, kilátásba helyezték, hogy az állami szervekre gerillaakcióval helyezhetnének nyomást, a 63-as főút lezárásával, de erre végül nem került sor.

A Szlovák Közútkezelő (SSC) tavaly augusztusban azt mondta a Napunknak, a Pódafai úti körforgalom ügyében ki fogják írni a közbeszerzést a projektdokumentáció előkészítésére. Ezt követően, az építkezési engedély kiadása és a közlekedési minisztérium által a szükséges összeg rendelkezésre bocsátása után hirdethetik ki a versenypályázatot az építkezés lebonyolítására. Azt viszont nem sikerült kiszednünk akkor a hatóságokból, mikorra állhat készen a két körforgalom.

A Napunk utánajárt, mi történt a tavalyi halálos balesetek óta az ügyben – és a közútkezelő ezúttal már dátumokat is közölt arról, mikorra készülhetnek el a körforgalmak.

A Dunaszerdahely és Pódatejed közötti kereszteződés. Fotó – Napunk

Bevonták a várost

A körforgalmak előkészítésébe Dunaszerdahely városa és a Pódafai út mellett telephelyet üzemeltető Metrans vállalat is bekapcsolódott.

A város a Napunk megkeresésére annyit közölt,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Baleset

Dunaszerdahely

Közlekedés

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak