Napunk

Napunk newsfilter: Valami eltörött. Pár éve még Korčokra szavaztak volna a magyarok

Ivan Korčok és Peter Pellegrini. Fotó - TASR
Ivan Korčok és Peter Pellegrini. Fotó – TASR

1. Kiből lehet köztársaságielnök-csináló? 2. Ficóékat a parlament előtti tüntetés sem tántorítja el. 3. Szlovákia az euróövezet legkockázatosabb országa.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Kiből lehet köztársaságielnök-csináló?

Másfél hónap választ el a köztársaságielnök-választás első fordulójától. Nagyobb sebességfokozatba kapcsol a kampány, a stratégiák megalkotásánál az egyes jelöltek jobban odafigyelnek a vetélytársakra. Az esélyekről, lehetőségekről és buktatókról adott nagyinterjút Martin Slosiarik, a Focus közvélemény-kutató ügynökség igazgatója.

Az újságíró jól építette fel a kérdéseket, az interjúalany okosan válaszolgatott, ennek ellenére hiányérzetünk van. Miközben az államfőválasztás megannyi aspektusát és a sokféle szavazó viselkedési mintázatait körbejárták, a szlovákiai magyaroknak egy félmondat sem jutott.

Érthetetlen, hogy akkor, amikor az esélylatolgatás sok apró részletre kiterjed, miért nem merül föl a több százezres szlovákiai magyarság és annak egy kisebb csoportja, a parlamenti választáson több mint négy százalékot elért Magyar Szövetség szavazóbázisa. Szinte teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy az ország következő köztársasági elnökét vagy Peter Pellegrininek, vagy Ivan Korčoknak fogják hívni. És mindkét jelölt jól teszi, ha kiemelten figyel Dél-Szlovákiára.

A jelenlegi támogatottsági számokból az is jól látszik, hogy az államfőről a választás második fordulója dönt. Természetesen az első fordulóban igyekszik mindenki a lehető legjobban szerepelni, de a két legesélyesebb jelölt csapata már a második forduló megnyerésének stratégiáján dolgozhat.

Tavaly Pellegrini 20 százalékponttal vezetett Korčok előtt a második fordulóra vonatkozó felmérésekben, idén januárra ez az előny 10 százalékpontra olvadt. Pellegrini előnye még megnyugtató, de már korántsem tűnik biztos befutónak, és ha a legnagyobb ellenfele tovább tudja csökkenteni a kettejük közti különbségeket, akkor valóban a nagyobb pártok támogatottsága mellett felértékelődnek a kisebb, de azért jelentékeny, együtt mozduló szavazói csoportok.

Pellegrini: élvezi a Smer és a Hlas pártok támogatottságát. Bonyolíthatja a helyzetét, hogy a harmadik legnépszerűbb jelölt, a rendszerellenes Štefan Harabin, akinek az eredménye az első fordulóban megközelítheti a tíz százalékot, úgy nyilatkozott, hogy mind Pellegrini, mind Korčok amerikai érdekek kiszolgálója, ezért azoknak, akik rá szavaztak, azt tanácsolja, ne vegyenek részt a második fordulóban. A másik ballaszt a Hlas elnökének kampányában Andrej Danko, akinek első látásra a fő célja a koalíciós partner esélyeinek a lerontása.

Korčok: támogatja a legerősebb ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia, valamint az SaS és a Demokrati. Kérdéses, hogy beáll-e mögé a KDH, és a Slovensko mozgalom vezetője, Igor Matovič, szintén köztársasági-elnökjelölt, milyen üzenetet küld a szimpatizánsainak a második forduló előtt.

És itt jönnek a képbe a szlovákiai magyarok. Ha kiélezett küzdelem lesz,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

Fico-kormány

Gazdaság

Ivan Korčok

Költségvetés

Napunk newsfilter

Pénzügyminisztérium

Peter Pellegrini

Tüntetés

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak