Napunk

Napunk newsfilter: Fico bejelentkezett Mečiar „eszmei örökségéért”

Vladimír Mečiar és Robert Fico. Reprofotók
Vladimír Mečiar és Robert Fico. Reprofotók

1. Orbán még játssza a kemény fiút a svédekkel. 2. Egyre nagyobb egységben az ellenzék, csak Matovič meg ne tudja. 3. Robert Fico mélyre megy.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Orbán még játssza a kemény fiút a svédekkel

Magyarország a vétók és a különutak országa. Bármilyen döntést is próbál meghozni bármelyik szervezet, amelynek az ország önkéntes tagja, ezekkel találkozik. De soha nem jelentenek leküzdhetetlen akadályt, inkább csak mint az olvadás után az úton maradt murva, a haladást lassítják.

Az első reakciók még engedékenyek voltak, a döntéshozók megadták azt, amit a vétó feloldásáért követeltek. Hosszú évek után jutottunk el a múlt héten oda, hogy Orbán eredmény nélkül volt kénytelen visszalépni követeléseitől és elfogadni az ukránoknak nyújtott EU-támogatás tényét.

Ha csak azt nem tekintjük eredménynek, hogy majd az EP-választás után felveszik a Fideszt az Európai Konzervatívok és Reformerek Pártjába, de ez elég sovány zsákmány, és inkább arról beszél, mennyire vállalhatatlan alak lett Orbán.

De nemcsak az EU, hanem az USA is bekeményített Orbánékkal szemben. Így tett már akkor is, amikor az orosz kémbank budapesti kirendeltsége vagy épp a nem biztonságos magyar honosítási gyakorlat miatt tettek lépéseket. S így tett most is, amikor a svédek NATO-csatlakozása a téma.

A történet az orosz–ukrán háború kitörése után kezdődött el, amikor a finnek és a svédek kérték felvételüket az Észak-atlanti Szövetségbe. Azóta nem ratifikálta a magyar parlament a svédek csatlakozási szerződését.

Pedig kijelentették, igyekezni fognak vele, nem lesznek utolsók – azóta csak halogatják, a svéd demokráciát firtatják, és utolsók lettek, miután a törökök végül január 23-án rábólintottak.

Az amerikaiak pénteken jelezték, hogy ideje lenne, és az ellenzék által összehívott rendkívüli ülés alkalmas arra, hogy végül elfogadják a svédek csatlakozását. Ehelyett a kormány Sopron környékén ülésezik, a kormánypárti képviselők pedig távol maradtak, így nem lehetett megnyitni az ülést.

Egy teljesen rossz értelemben felfogott szuverenitáseszményt vélhetnénk a háttérben dolgozni, de „fakó fiam, minden teória” – a „lét aranyló fája” most is a zsarolás gyakorlatával van tele.

A korábbi események azonban világosan mutatják, hogy ez nem az a terep, ahol Orbánék nyerhetnek. David Pressman amerikai nagykövet jelenléte ma a magyar parlamentben kiemelte az ügy fontosságát. Amint az USA igazán érdekelt lett valamiben, eddig elérte a szándékát. És még azzal sem vádolhatók, hogy kimondottan Magyarország-ellenes intézkedéseket hoztak.

Akár a kettős adózás tilalmának eltörlésével, akár a diplomáciai eszközök használatával a barátoknak, szövetségeseknek járó kedvezmény szűnt meg – a barátság megkopása miatt. Nem lenne célszerű további kedvezmények megszüntetését kockáztatni.

Orbánék eközben

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Napunk newsfilter

NATO

Orbán Viktor

Robert Fico

Soros György

Svédország

Tüntetés

Vladimír Mečiar

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak