Napunk

Mit tegyünk szorongás vagy pánikroham esetén, és mi váltja ki őket? A pszichológus azt is elmondja, mi az, ami csak ront a tüneteken

Jana Ashford pszichológus. Fotó N – Vladimír Šimíček
Jana Ashford pszichológus. Fotó N – Vladimír Šimíček

Próbálja nem elnyomni az érzelmeit, hanem tudatosítsa és nevezze meg őket, tanácsolja Jana Ashford pszichológus és pszichoterapeuta.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A pánikroham rendkívül traumatikus élmény tud lenni. Főleg, ha az első alkalomról van szó, és nem tudjuk, mi történik velünk.

Az ember ilyenkor azt hiszi, épp szívrohamot kap, meghal vagy megőrül.

A pánikroham tüneteit sok minden fokozhatja, például az, ha belegondolunk, milyen kellemetlen, ha a munkahelyünkön a kollégák meglátnak minket ilyen állapotban. „Már az is segíthet, ha az ember kimegy a mosdóba vagy a konyhába, ahol kevesebben vannak” – mondja Jana Ashford pszichológus.

Szerinte a pánikrohamokból teljesen ki lehet gyógyulni, és a szorongás is nagyon jól kezelhető. Remek segítséget nyújtanak az egyszerű légzőgyakorlatok.

Az interjúban arról olvashatnak,

  • miért szenvedünk szorongástól és pánikrohamoktól;
  • mit tegyünk, ha egyedül vagyunk, és mit, ha a munkahelyünkön;
  • milyen jeleket kell észrevenni;
  • mit ne tegyünk egy  pánikroham során;
  • milyen légzőgyakorlatok segítenek;
  • miért fáj a hátunk, ha szorongunk.

A szöveg második része egy kiegészítő interjú Lucia Merceková fizikoterapeutával, aki elmagyarázza, miért okozhat még a hátfájás és a szédülés is szorongást, és mit tehetünk az ilyen esetekben.

Mi a különbség a pánikroham és a szorongás között?

A pánikrohamok a szorongásos zavarokhoz tartoznak. A szorongás egy inkább hosszabb távú, kevésbé intenzív állapot, amely során gyakran azonosítani tudjuk a kiváltó okokat. A rohamok hirtelen jönnek és hevesek, és a kiváltó ok nem biztos, hogy nyilvánvaló. Még azok is, akiknek van tapasztalatuk a rohamokkal, azt szokták mondani, nem tudják, hogyan és miért jött a pánikroham.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészség

Mentális egészség

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak