Napunk

Az enyhe telek miatt egyre veszélyesebb a madárinfluenza, mondja az országos főállatorvos

Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Felügyelet főigazgatója. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Felügyelet főigazgatója. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Komáromtól nem messze található Csallóközaranyoson a múlt héten az állatorvosoknak majd 40 ezer baromfit kellett elpusztítaniuk a H5N1 madárinfluenzával történő megfertőződés miatt. A Nový Pavol farmot a Mach Hydina Budmerice cégen keresztül a cseh Mach család birtokolja.

Ez volt az első nagyobb fertőzés. Az előzőek csak házaknál történő nevelést vagy jóval kisebb gazdálkodásokat érintettek.

Arról, hogy ez az eset hogyan veszélyezheti az egész szlovákiai baromfitenyésztést, de akár az embereket is, mivel a madárinfluenza embereket is megfertőzhet, a Denník E Jozef Bírešsel, volt mezőgazdasági miniszterrel és az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Felügyelet igazgatójával beszélgetett.

Elmondta, hogyan veszélyezteti a baromfik elpusztítása a tulajdonosok üzletét, akik Csehországban, Komáromban, Vörösmajorban és a Nagyszombattól nem messze található Gidrafán (Budmerice) foglalkoznak baromfitenyésztéssel.

Mennyire veszélyes a hazai baromfitenyésztésre a madárinfluenza legújabb felbukkanása a Nový Pavel farmon?

Először került sor arra, hogy egy nagy neveldét kell likvidálnunk. Nagyon kellemetlen több tízezer állatot elpusztítani. Nagy károkat okoz és költséges, nemcsak a likvidálás, hanem a farm fertőtlenítése is. Ráadásul, ha a fertőzés egy ilyen nagy neveldébe kerül be, védelmi övezetet kell körülötte létrehoznunk. A veszélyeztetett terület néhány kilométer széles, az a terület pedig, amit megfigyelés alá vonunk, akár tíz kilométer széles is lehet. Ebben az övezetben az összes többi gazdálkodás korlátozva van. A termékeiket nem vihetik ki külföldre és szigorú megfigyelés alatt állnak. Természetesen, ha felbukkan náluk a fertőzés, ott is likvidálásra kerül sor.

Milyen sokáig tartanak ezek a korlátozások a környékbeli állattenyésztők részére?

A helyzet súlyosságától függően egy vagy két hónapig. Ugyanakkor elmondhatom, hogy a többi országhoz képest még egészen jó a helyzet a madárinfluenzát illetően. Lengyelországban jelenleg 12 gazdaság érintett vagy került felszámolásra ötezertől 120 ezer darabig terjedő állománnyal. Csehország most számol fel több mint 70 ezer darab baromfit. A csallóközaranyosi eset azonban egy intő jel az állattenyésztőknek. Tudatosítaniuk kell, hogy ez az időszak a meleg téllel rendkívül kedvez a madárinfluenzának. A vadon élő állatok terjesztik, és sok költöző fajnak most nem is kellett tőlünk elrepülni melegebb országokba. A Nový Pavol gazdaság is arra fizetett rá, hogy a közelében tavak és a Duna holtágai vannak. Sok ott a vízi madár. Főleg hattyúk és vadkacsák. Tömeges hattyúpusztulást fedeztünk fel. Akár 50 darab is elpusztulhatott.

Az érintett Nový Pavol gazdaság ráadásul további nevelésre szánt fiatal csirkék tenyésztését végezte, nem húst termeltek. Emiatt jelentősebbek lesznek a hatások az egész hazai baromfiiparra?

Igen, ez egy tojásokkal és keltetéssel foglalkozó gazdaság.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészségügy

Madárinfluenza

Mezőgazdaság

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak