Napunk

A hárpia megzabolázása, avagy az Orbán–Meloni alku tétje

Giorgia Meloni és Orbán Viktor 2022-ben. Fotó - Giorgia Meloni Facebook-oldala
Giorgia Meloni és Orbán Viktor 2022-ben. Fotó – Giorgia Meloni Facebook-oldala

Orbán Viktornak választania kell a nyilas hagyományok legitimálása és a Giorgia Melonival kötött szövetség között. Vélemény.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Mit zsarolhatott ki Orbán Viktor a folyamatos szembenállással, a taktikai vétózással, az Ukrajnának nyújtott támogatás hosszas akadályozásával? Ma ezt latolgatják Európa-szerte. A magyar sajtóban megoszlanak a vélemények.

A kormánypártiak szerint a magyar miniszterelnök megint bebizonyította, hogy rá figyel a világ, hogy ő a tárgyalások irányítója. Ellenzéke azért marasztalja el, mert nem fogalmaz meg világos célokat, tét nélkül válik az európai együttműködések kerékkötőjévé.

A kérdés nem az, Orbán Viktor mit ért el. A „magyarok pénzét ne adják az ukránoknak” jellegű győzelmi bejelentései mögött nincs fedezet. Nem merült fel eddig sem, hogy „a magyarok” pénzét „az ukránoknak” adnák, hogy a Magyarország által lehívható keretek változnának az Ukrajnának nyújtott segítség miatt. Nem merült fel az sem, hogy a gazdasági támogatás egyben katonai támogatás is lenne, és Magyarország ezzel vagy ehhez hasonló döntésekkel a „háború részévé” válna.

A szemünk előtt zajló hosszas tárgyalássorozat, majd a legutóbbi, EU-s csúcson született váratlanul gyors, Magyarország részvételével és együttműködésével hozott döntés mögött van egy másik történet. Az európai politikai térkép átrendeződésének, a közelgő EP-választásoknak a története.

A főszereplő

Az elmúlt napok főszereplője pedig, dacára minden taktikázásnak, nem Orbán Viktor, hanem

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

EP-választás 2024

Giorgia Meloni

Magyarország

Orbán Viktor

Szélsőjobboldal

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak