Napunk

Szűk ruhában, mosolyogva kevergesse a koktélt? A nő helye a társadalomban (Minden kémia, ajánló)

Forrás - Lessons in Chemistry, 2023, Apple TV+
Forrás – Lessons in Chemistry, 2023, Apple TV+

Jól felépített és megírt történet, komplex karakterek, társadalmilag fontos, de elhanyagolt témák, vitaindító felvetések, bónuszként pedig a hatvanas évek Amerikájának miliője. Olvasva és nézve is különleges élménnyel gazdagít a Minden kémia.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

2022 tavaszán jelent meg Bonnie Garmus Minden kémia (Lessons in Chemistry) című regénye, amelyet később több mint negyven nyelvre, köztük magyarra és szlovákra is lefordítottak, tavaly októberben pedig Lee Eisenberg készített belőle egy nyolcrészes minisorozatot, amely az Apple TV+ platformon tekinthető meg.

Minden kémia Garmus első kötete, de nem egy tipikus elsőkötetes, fiatal szerzőről van szó, Garmus már a hetven felé közelít.

Azt, hogy milyen volt nőnek lenni a ’60-as években az Egyesült Államokban, kislányként tapasztalta meg, ahogy a regény, illetve sorozat főszereplőjének lánya is. A könyvet azonban már felnőttkori tapasztalatai ihlették. Garmus egy reklámügynökség kreatív igazgatójaként tevékenykedett, amikor olyan nemi alapú diszkrimináció érte, amellyel a regény főszereplőjének, Elizabeth Zottnak is szembe kell néznie. Míg Zott fiktív karakter az 1960-as években, addig Garmus ezt a tapasztalatot a valóságban szerezte, 2013-ban.

A tisztánlátás kedvéért szeretném leszögezni, hogy először a könyvet olvastam el, csak ezután következett a sorozat, s bár van néhány alapvető eltérés a kettő között, én amolyan egészként tekintek a két alkotásra. Ahol indokolt, jelzem, hogy a könyvről vagy a sorozatról írok-e éppen. Igyekszem kerülni a spoilereket, már ha lehet egyáltalán a Minden kémia esetében spoilerekről beszélni.

Akár a könyv, akár a sorozat a szimpatikusabb az olvasónak, mind a kettőt bátran ajánlom. Amellett, hogy egy jól kidolgozott, szórakoztató és helyenként megható vagy éppen meghökkentő történetet kap, elkerülhetetlenül fel kell tennie magában olyan kérdéseket, amelyeket néha talán könnyebb figyelmen kívül hagyni.

A történet szerint tehát a ’60-as években járunk, ahol a rendkívül közkedvelt Finom falatok hatkor (Supper at Six) című televíziós műsorban egy csinos, szigorú tekintetű, fiatal nő, egészen egyedi módon, tudományos nyelvet használva tanítja főzni és sütni Amerika háziasszonyait. Meglehet, hogy a hírnév sokak számára vonzónak tűnik, Elizabeth Zott azonban puszta kényszerből került a képernyőre. Valahogy pénzt kell keresnie, miután elvesztette a munkáját a Hastings Kutatóintézetben. Utóbbi esemény oka, hogy Elizabeth teherbe esett, mégpedig házasságon kívül.

Milyen volt nőnek lenni egy patriarchális társadalomban, a tudományos világban? Milyen volt egyedülálló anyának lenni néhány évtizeddel ezelőtt az Egyesült Államokban? A Minden kémia egy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Irodalom

Nők

Nők elleni erőszak

Sorozat

Tudomány

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak