Napunk

Napunk newsfilter: Orbán megint legyőzött egy nem létező ellenséget, aztán félrelökte a feléje nyújtott békejobbot

Fotó - TASR/AP
Fotó – TASR/AP

1. Az ellenzék megpróbálja visszahívni Šimkovičovát. 2. SNS-es szürreál: a környezetvédelmi miniszter szemétégetőt támogat. 3. Orbán Viktor furcsa kiakadása.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Az ellenzék megpróbálja visszahívni Šimkovičovát

Az Fico-kormány elleni egyre nagyobb tüntetésekben megjelenő elégedetlenségből külön szelet jut Martina Šimkovičová kulturális miniszternek. A dezinformációs szcéna csillagának számító médiaszemélyiség ellen már felzúdult a kulturális élet, az ismert művészek által indított petíciót pedig már csaknem 190 ezren írták alá.

Ma pedig az ellenzéki PS és SaS, leadva az ehhez szükséges 30 képviselői aláírást, rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett Šimkovičová leváltására.

Pellegrini házelnöknek innentől fogva hét napon belül össze kell hívnia a ülést, már jelezte is, hogy ez jövő hét vége felé lesz.

Šimkovičovát az SNS jelölte a posztra, Andrej Danko pártelnök már jelezte is hogy teljes mértékben bírja a támogatását. Dankónak már van tapasztalata egy visszahívási kísérlettel: két hete őt próbálta meg leváltani az ellenzék a híressé vált szemaforos balesete miatt, amiről nem lehet tudni, hogy ittasan okozta-e, mert elhajtott a helyszínről, és csak másnap délután tudták megfújatni a rendőrök.

Danko mögött akkor összezárt a koalíció, és valószínű, hogy a minisztere mögött is össze fog, ha fogcsikorgatva is. Danko ugyanis egyre inkább elszabadul: a koalíciós partner Pellegrini államfőjelölti támogatása helyett maga is elindul az államfőválasztáson, és a Pellegrini elleni kirohanásai a koalíció munkáját is akadályozzák.

De pontosan tudja, hogy a koalíciónak mindenképp szüksége van rá, hiszen

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Környezetvédelem

Martina Šimkovičová

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

SNS

Tomáš Taraba

Ukrajna

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak