Napunk

Napunk newsfilter: Tüntetésekkel ünnepelte az ország a Fico-kormány századik napját

A miniszterek felsorakoztak. Fotó - TASR
A miniszterek felsorakoztak. Fotó – TASR

1. Száz nap rosszindulatú bénázás. 2. Folytatódnak a tüntetések, ideges a kormány, ismét felsorakoztak a miniszterek. 3. Orbán hátraarcot csinált, Ukrajna megkapja az 50 milliárdot.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Száz nap rosszindulatú bénázás

Száz napja van hatalmon a Robert Fico vezette kormány, ideje mérleget vonni, és a kép sajnos nem túl biztató. A Smer vezetője ugyanis az eddigiekkel ellentétben már meg sem próbál úgy tenni, mintha a sajátjain kívül bárki más sorsa érdekelné ebben az országban.

Száz nap rosszindulat. A negyedik Fico-kormány első száz napját leginkább a bosszú szándéka határozta meg, és az a cél, hogy a „mi embereink” többé ne nagyon kerülhessenek az igazságszolgáltatás célkeresztjébe.

A bosszú legfőbb célpontja egyértelműen a kényes ügyekben nyomozó rendőrök, „Čurilláék”, és az eljárásokat indító és felügyelő különleges ügyészség volt, melyek valószínűleg rendszeres vendégei a smeres káderek rémálmainak. Nem maradhatott ki természetesen a mérvadó sajtó sem, mely elsőként szokott rámutatni a kétes ügyletekre.

Ha a bosszú eredményessége alapján akarjuk megítélni a Smer–Hlas–SNS tandem első száz napját, kimondhatjuk, hogy Ficóék elégedettek lehetnek, bár nem teljesen. A rendőrség munkáját gyakorlatilag sikerült paralizálni, a különleges ügyészség megszüntetése csak idő kérdése. A sajtót azonban nem sikerült elnémítani és a társadalom ellenállása is nagyobb a vártnál a „reformokkal” szemben.

Száz nap bénázás. Fico nyugalmat ígért a népnek, mikor kormányra került, de az első száz napról sok mindent el lehet mondatni, csak azt nem, hogy nyugalomban teltek volna.

Ennek kapcsán leginkább az SNS-es miniszterek nevét szoktuk ragozni, és tény, hogy Šimkovičová és Taraba kitettek magukért, ahogy a párt által jelölt államtitkárok is, mintha szándékosan azt akarnák bizonyítani, hogy ebben a kormányban az elsődleges elvárás az arrogancia és az inkompetencia.

De az SNS jelöltjei mellé elég gyorsan felzárkózott Zuzana Dolinková hlasos egészségügyi miniszter, aki közösségi médiás posztjaival rombolja a szakember imidzsét, vagy Boris Susko igazságügyi miniszter (Smer), aki szintén a szakmai hitelét félredobva próbálja védelmezni a Btk. védhetetlen módosítását. És ha bárki csak egy pillantást vet a szlovák költségvetésre, az Ladislav Kamenickýt (Smer) sem fogja megdicsérni.

Persze egyik miniszter sem érhet fel rombolásban Andrej Dankóhoz, a hármas számú koalíciós vezetőhöz, aki mintha szándékosan azon dolgozna, hogy a lámpaoszlop után a kormánykoalíciót is felborítsa. Nehéz ugyanis másképp értelmezni a Pellegrini ellen vívott magánháborúját.

Bosszú, arrogancia, önkény és hozzá nem értés – leginkább ezek a szavak juthatnak az eszünkbe az első száz nap kapcsán.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Fico-kormány

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Tüntetés

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak