Napunk

Több mint 30 városban tüntettek. Alázatosan jelentem, már megint itt vagyok, még mindig nem félek! – hangzott el Rimaszombatban magyarul

A hetedik tüntetés Pozsonyban. Fotó N - Tomáš Benedikovič
A hetedik tüntetés Pozsonyban. Fotó N – Tomáš Benedikovič

A tüntetéseknek megjött a magyar hangja. Dunaszerdahelyen Hunčík Péter, Rimaszombatban Szászi Zoltán, Érsekújvárban Juhász Rokkó szónokolt.

Hetedik alkalommal tartottak kormányellenes tüntetéseket országszerte, a főváros mellett csütörtökön további 31 városban tiltakoztak a Büntető törvénykönyv módosítása és a különleges ügyészség felszámolása ellen. A külföldön élő szlovákiaiak nyolc városban, például Párizsban, Oslóban, Brüsszelben, Prágában vonultak az utcára a demokrácia és a jogállamiság leépítése ellen tett lépések miatt.

Az ellenzéki Progresszív Szlovákia, az SaS és a KDH a főváros mellett további 18 városban, a parlamenten kívüli Demokrati Rozsnyón szervezte a megmozdulást. Polgári kezdeményezés keretében pedig további 12 városban csatlakoztak a tiltakozásokhoz.

A Büntető törvénykönyv módosítására és különleges ügyészség felszámolására vonatkozó javaslatot múlt héten második olvasatba utalták a kormánypárti képviselők. Kedden a parlamenti bizottságban a smeres Tibor Gašpar parlamenti képviselő mintegy 90 módosító javaslatot mutatott be a vonatkozó tervezet kapcsán, ám ezek többsége csak kozmetikázás, egyetlen olyan észrevételre sem reflektáltak a módosítás kidolgozói, melyeket a témában megszólaló ügyészek, jogászok vetettek fel az elmúlt hetekben. Kizárólag az Európai Bizottság kifogásaira reagált némileg érdemben a Smer–Hlas–SNS-koalíció.

Érsekújvár, Rimaszombat, Rozsnyó és Losonc után most először Dunaszerdahelyen is tiltakoztak a negyedik Fico-kormány lépései ellen.


Helyszíni beszámolóink a pozsonyi, a dunaszerdahelyi és a rimaszombati tüntetésekről.

Pozsonyban a szervezők becslése szerint mintegy 30 ezer ember tüntetett Robert Fico negyedik kormánya ellen. Az embereket a szitáló eső sem tartotta otthon.

A hetedik tüntetés Pozsonyban. Fotó – Progresszív Szlovákia

Harmadszor jött el a pozsonyi  tüntetésre egy somorjai magyar házaspár. Úgy fogalmaztak, a jelenlegi rendszer hozta ki őket az utcára, nem akarnak otthon lapítani. „Mi 60 évesek vagyunk, azt szeretnénk, hogy jobb jövője legyen a gyerekeinknek. Elfogadjuk a választások eredményét, mi nem így szavaztunk, illetve elfogadnánk, ha bízhatnánk abban, hogy a gyerekeinkre és az unokáinkra biztonságos élet és jövő várna. A gyerekünk még tanul, külföldre kényszerül, nem mindegy, hogy milyen rendszerben fogunk még mi is és majd az unokáink is élni” – válaszolta Mónika arra a kérdésünkre, hogy mi ellen tiltakozik.

„Látjuk mi történik Magyarországon, egy lépéssel előttünk vannak, Oroszország pedig még egy lépéssel Magyarország előtt. Mi itt élünk, látjuk és halljuk, hogyan beszélnek és hazudnak, csodálkozom, hogy ezt más ember nem látja” – mondja Lajos. Felesége azzal egészíti ki, hogy csalódott amiatt, hogy a fiatalok nem mutatnak érdeklődést az aktuálpolitika iránt. „Nagyon sokszor kell velük beszélgetni, figyelmeztetni kell őket, hogy ez róluk szól. A fiatalok többsége inkább külföldre menne, de ki fog akkor itt maradni” – teszi fel a költői kérdést Mónika.

Lajos hozzátette, hogy az előző rendszerben az ő korosztályuk megedződött, és ezért ők már olvasnak a sorok között, pontosan tudják, hogy miből mi következik. A Fico-időszak 12 évében is történtek súlyos dolgok, ők ezekre is emlékeznek. „Ilyen fordulattal, ilyen módszerrel és sebességgel, mások véleményének az ignorálásával nem lehet kormányozni, hiszen nemcsak a többségi szavazók, hanem minden kisebbség véleményét tiszteletben kell tartani” – mondta Mónika, aki szerint az sincs rendben, ha egy politikus úgy beszél egy egyetemistáról, ahogyan a kormányfő tette.

A somorjai házaspár felháborítónak tartja, hogy a magyarlakta területeken alig vannak megmozdulások. Ugyanakkor úgy vélik, magyarországi pénzekkel megvásárolták a szlovákiai magyar politikai elitet. Tapasztalják azt is, hogy a szlovákiai magyarok körében sokan támogatják a jelenlegi kormánykoalíciót és Peter Pellegrinit is.

A hetedik tüntetés Pozsonyban. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Jana Ďurková, a belügyminiszter által zaklatott egyik nyomozó, Pavol Ďurka testvére felszólalásában arról beszélt, milyen módszeresen támadják és zaklatják a legérzékenyebb politikai ügyeket vizsgáló nyomozókat.

Pozsonyban felszólalt a meggyilkolt újságíró Ján Kuciak édesapja is, aki arról beszélt, hogy ha Tibor Gašpar kerül a szlovákiai titkosszolgálat élére, akkor befellegzett a demokráciának. És megjegyezte, tartanak attól, hogy a meggyilkolt fia ügye is végleg elakad.

A tüntetők között sokadszorra ismét ott volt Ipóth Szilárd komáromi orvos is. „Nálam ez elvi kérdés, én már évekkel ezelőtt sejtettem, ki Robert Fico. Én nem felejtek, emlékszem Malina Hedvigre, emlékszem az állampolgársági törvényre, a szurkolóverésre, és arra is, amikor kijelentette, hogy a magyar kisebbség nemzetbiztonsági kockázatot jelent Szlovákia számára. Sajnos, nagyon úgy tűnik, hogy ezek az idők most visszatérnek. A lelkiismeretem és az öntudatom is arra sarkall, hogy itt a helyem.”

Hozzátette: a Büntetőtörvénykönyv-módosítás célirányos, bizonyos emberekre vonatkozik, bár igyekeznek leplezni ezt, de az emberek számára ez egyértelmű. A magyar régiók inaktivitását és a magyar kisebbségnek a tüntetésektől való távolmaradását Magyarország, a magyarországi állami média hatásának tulajdonítja. Információi szerint a közeljövőben Komáromban is szerveznek tiltakozó megmozdulást. „Felmerült, hogy már mára szerveztek volna egy akciót, de a szervezők ügy döntöttek, különösen fontos, hogy ma Pozsonyban nagy tömeg legyen az utcán, ezért nem valósult meg a komáromi akció” – zárta Ipóth Szilárd.

Dunaszerdahelyen először tüntettek

A tüntető városok sorához most először Dunaszerdahely is csatlakozott: a Progresszív Szlovákia, az SaS és a KDH által szervezett demonstráción körülbelül 90-100 ember vehetett részt, szlovákok és magyarok vegyesen.

Magyar nyelvű transzparenst a tömegben nem lehetett látni, és magyar politikust sem igazán. Feltűnt ugyanakkor

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dunaszerdahely

Érsekújvár

Fico-kormány

Pozsony

Progresívne Slovensko

Rimaszombat

Tüntetés

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak