Napunk

Napunk newsfilter: Mr. Babérlevél színre lép

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

1. Matovičnak hiányzik a reflektorfény. 2. Pöfög az úthenger, nincs ki megállítsa. 3. Vajon kiküldik-e kávézni Orbánt Brüsszelben?

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Matovičnak hiányzik a reflektorfény

Igor Matovič egy babérlevél. Legalábbis ezt állítja magáról. Persze, aki ismeri az Egyszerű Embert, jól tudja, hogy saját szemében ő inkább Isten kalapján a bokréta – de ezen a szürke, január végi napon fogadjuk el, hogy Igor Matovič is lehet néha szerény egy kicsit.

De hogy miért is babérlevél Igor Matovič? Azért, mert kedden délután 3 órakor úgy döntött, hogy elindul az államfőválasztáson. De nem azért, hogy a Szlovákia mozgalom elnökéből Szlovákia elnökévé válhasson, de nem ám. Hanem azért, mert segíteni akar Ivan Korčoknak, és ő akar lenni a babérlevél az elnökválasztás győztesének járó babérkoszorún. Mert a babérlevél egyébként is szükséges egyes ételekbe, de nem eszi meg senki.

Valójában azonban Matovič mégsem akar annyira segíteni Korčoknak. Mert elmondása szerint nem ez a lényeg, hanem inkább az, hogy feltegye a kellemetlen kérdéseket, amelyeket senki sem mer feltenni. Peter Pellegrininek. De Ivan Korčoknak is, mert Korčok is hamis, csak nem annyira, mint Pellegrini. És ha Ivan Korčok rosszul válaszol, akkor még az is meglehet, hogy Matovič nem lesz babérlevél. Mármint nem Korčok babérlevele lesz, de másé sem. Vagy igen, még nem tudni.

Trollkodás. Még mielőtt teljesen elmerülnénk a káoszban, rögzítsük a tényeket: Igor Matovič elindul az államfőválasztáson. Ez az egyetlen rögzíthető tény. Abból a sajtótájékoztatóból, amelyet ezzel kapcsolatban tartott, és abból az interjúból, melyet adott a Denník N-nek, mást nem tudtunk meg, csak egészen furcsa, Matovičtól azonban egyáltalán nem szokatlan eszmefuttatásokat.

Ebben az őrült beszédben csak akkor van rendszer, ha megnézzük annak kontextusát is. Igor Matovič egy politikai troll, aki hasonló őrültségei miatt perifériára szorult, és nem áll vele szóba sem az ellenzék, sem a kormánypártok. Ez Matovičot igazán zavarja, hiszen számára ő maga a legfontosabb, na meg a reflektorfény. S ha van esemény, ahol reflektorfénybe lehet állni, és büntetlenül, ingyen trollkodni, az az elnökválasztás.

Matovičra pedig nem jellemző, hogy ne ütne le ilyen magas labdákat. Hiszen az ellenzéki pártok átvették tőle a korrupcióellenes agendát, és őt nem hívták meg beszélni a terekre. S állítólag a sajtóba se kerül be, hiszen senki sem hívja, főleg nem a gonosz progresszív média. Mellékvágányra állították. Kitagadták. Olyan hordószónokot csináltak belőle, akinek a hordóját elvitte a cica. Így hát Matovič belép az elnökválasztási harcba, és kihasználja a mediális teret, hogy aztán visszavághasson,  megtrollkodhassa a többieket a stúdiókban. Nagyjából ennyi a nagy titok.

Medvepuszi. Persze elhihetjük azt is, amit állít: hogy a szavazók egy része számára egyik jelölt sem felel meg a felhozatalból, ezért Matovič

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

Fico-kormány

Igor Matovič

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak