Napunk

Sokkal több, mint állatkert: a Dunaszerdahely melletti Malkia Park a nehéz sorsú, halálra ítélt nagyragadozók utolsó menedéke

Egy gyönyörű fehér oroszlán a Malkia Parkban. Fotó - Napunk
Egy gyönyörű fehér oroszlán a Malkia Parkban. Fotó – Napunk

Aki a Diósförgepatony környéki nádasok közt sétál, gyakran hallhat oroszlánüvöltést, ami a gyanútlan látogató számára meglehetősen bizarr élmény lehet a Csallóköz szívében. Már ha el nem nyomja a SlovakiaRing versenyautóinak motorbőgése.

A helyiek persze tudják, hogy a közelben működik Szlovákia első magán állatkertje, amely egyben a legfiatalabb állatkert az országban. A Malkia Park nyolc éve nyílt meg, sokáig nagymacska-menhelyként működött, majd két éve magasabb szintre lépett.

A létesítményt abból az apropóból kerestük fel, hogy az állatkert éppen két újabb oroszlánt készül befogadni, mégpedig a hírhedt, Zsolna melletti farmról, amelynek a tulajdonosát tavaly májusban, etetés közben széttépte az egyik nagymacska. A férfi a helyszínen életét vesztette, az állattal a kiérkező rendőrök végeztek.

Utóbb kiderült, hogy a létesítményt a szükséges engedélyek nélkül működtették, a nagyragadozókat ráadásul nem megfelelő körülmények között tartották, túl szűk helyen zsúfolták össze, sőt a gyanú szerint illegális kereskedelmet is folytattak az állatokkal. Tavaly májusig összesen 18 oroszlán és tigris élt a farmon.

A szóban forgó mini állatkert a mai napig működik, de a tavalyi tragédia után az új tulajdonos fokozatosan megszabadul az összes nagymacskától. Kilenc tigrist és két oroszlánt már korábban Indiába szállítottak, három oroszlán sorsa azonban még mindig bizonytalan. Mivel az állatkertek telítettek, és nem tudnak befogadni új állatokat, az elaltatás fenyegeti őket.

2016-ban éppen az ilyen nehéz sorsú, mentett nagyragadozók számára létesítették a Malkia Parkot, amely eredetileg nem is állatkert, hanem menhely volt, az első és azóta is egyetlen ilyen jellegű intézmény Szlovákiában. Olyan állatok kerültek ide, akikre a cirkuszok vagy a magán állattartók már nem tartottak igényt, és túl akartak adni rajtuk általában kiöregedett tigrisek, oroszlánok, néhány esetben olyan kölykök, akikkel az anyjuk nem törődött. Ez utóbbi kategóriába tartozott az első mentett oroszlán, Malkia is, akiről a park a nevét kapta.

Életmentő gyűjtés

A parkot Matej Piffl főgondozó társaságában jártuk be, aki olyan helyeket is megmutatott, amelyeket a látogatók előtt zárva tartanak,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Állatvédelem

Dunaszerdahely

Környezetvédelem

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak