Napunk

Kinek hasznos a közvetlen Pozsony-Kassa repülőjárat, és mennyire terheli meg az államkasszát?

Forrás - Bécsi reptér
Forrás – Bécsi reptér

Pozsony és környéke a Napunk fókuszában. Keresd Pozsony címkével megjelölt cikkeinket! Ezeket a dél-szlovákiai sztorikat csak nálunk találod meg.

  • A koalíció visszaállítaná a közvetlen repülőjáratokat Pozsony és Kassa között, az állam erre a célra évente nagyjából egymillió eurót költene. 
  • A múltban már több légitársaság is üzemeltette a Pozsony–Kassa járatot, de a nagyobb repülőgépek miatt gazdasági szempontból nem volt értelme fenntartani azt, így megszűnt.

A kormány ismét életre keltené a Pozsony és Kassa közti légi közlekedést, Kassáról pedig a svédországi Göteborgba indítana járatot, amely főként a készülő autógyár vezetőit szolgálná. „Ez a közvetlen légi útvonal a Volvo gyár létesítésére vonatkozó nemzetközi szerződésben tett kötelezettségvállalásunk“ – mondja Jozef Ráž közlekedésügyi miniszter.

Ráž ennek érdekében törvénymódosítást kezdeményezett, amelynek köszönhetően az állam finanszírozni tudja a szóban forgó légi összeköttetést. A képviselők az év elején szavazták meg a törvénymódosítást, amelyet azóta már Zuzana Čaputová államfő is aláírt.

A törvény szó szerint kimondja, hogy az államnak lehetősége van támogatni a Szlovákia területén megvalósuló, valamint a szlovákiai és külföldi repterek közti menetrend szerinti légi közlekedést. A kormány már ebben az évben összesen 1,2 millió euróval, a következő két évben pedig 1-1 millió euróval segíti a potenciális szolgáltatókat.

A Pozsony–Kassa közvetlen repülőjárat állami hozzájárulás nélkül már öt évvel ezelőtt is működött, de mivel nem volt önfenntartó, a České aerolinie cseh légitársaság kénytelen volt megszüntetni azt.

A pozsonyi és a kassai repülőtér is üdvözli a mostani változást, az online repjegyértékesítők szerint pedig továbbra is van érdeklődés a járat iránt. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy az utasoknak megérné-e egy Kassa–Pozsony járat, mennyire terheli meg a tervezett támogatás az államkasszát, a repüléssel járó üvegházhatású gázok kibocsátása pedig a környezetet.

Van érdeklődés a járat iránt

A Pozsony és Kassa közti utolsó repülőút 2019 januárjában valósult meg a České aerolínie társaság üzemeltetésével, a cseh szolgáltató öt évig működtetett járatot az útvonalon. Pozsonyból 55 perc alatt lehetett eljutni Kassára repülővel. Ez ötször gyorsabb,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kassa

Környezetvédelem

Közlekedés

Légi közlekedés

Pozsony

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak