Napunk

Napunk newsfilter: A sértődött Danko a kormánykoalíció ellen dolgozik

A kormánykoalíció pártjainak vezetői. Fotó N - Vladimír Šimíček
A kormánykoalíció pártjainak vezetői. Fotó N – Vladimír Šimíček

1. Danko ismét felhúzta magát. 2. Kecskére káposztát – Tibor Gašparra bízták a büntetőtörvénykönyv-módosítás bemutatását. 3. Nem jachthosszban mérik, mégis Magyarország az unió legkorruptabb országa.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Danko ismét felhúzta magát

Peter Pellegrininek, a Hlas elnökének és államfőjelöltnek nemcsak a legnagyobb riválisára, Ivan Korčokra kell figyelnie, hanem folyamatosan a háta mögé is tekintgetnie kell, hogy a szövetségesei mikor döfik bele a tőrt.

Andrej Danko és Pellegrini kapcsolata évek óta terhelt, már a harmadik Fico-kormányban is kiderült, hogy nehezen tudnak együttműködni, és ez az elmérgesedő viszony egészen odáig romlott, hogy Danko nem volt hajlandó elismerni miniszterelnökének a Ficót váltó Pellegrinit.

A negyedik Fico-kormányban – szerződés szerint – ismét partnerek, de Dankónál alpáribb és hevesebb módon még az ellenzék soraiból sem támadják a parlament elnökét. Kettejük viszonya jelenleg annyira mérgezett, hogy a kormánykoalíció munkájára is zavaróan hat.

Az SNS elnöke nem arról ismert, hogy a belső nyugalmát aktiválva tud megbirkózni konfliktusos helyzetekkel: pénteken annyira felhúzta magát a koalíciós tanácson, hogy idő előtt, sértődve elrohant. A konfliktus oka az volt, hogy Pellegrini nem akarta lerövidíteni a parlamenti képviselők felszólalásait.

Danko azzal vádolja Pellegrinit, a parlament elnökét, hogy képtelen keménykezű házelnökként fellépni és megváltoztatni a házszabályokat.

Hétfőn, amikor a Szlovák Nemzeti Párt elnöke bejelentette, hogy köztársaságielnök-jelölt lesz, akkor az egyik fő érve az indulás mellett az volt, hogy tart Pellegrini árulásától, attól, hogy államfőként elárulja a nemzeti érzelmű szavazókat. Háttér-információk szerint az elnöki kampányát is arra építi majd, hogy folyamatosan konfrontálódik régi ellenlábasával.

Danko ma a TA3 televízióban ismét támadásba lendült. Azt mondta, nagyon ki van bukva, és nem azért lépett be a kormányba, hogy Pellegrini három hónapig azért alibizzen a parlamentben, hogy később államfő lehessen.

Pellegrini a Markízának úgy kommentálta később ezt a kirohanást, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Danko

Fico-kormány

Korrupció

Magyarország

Napunk newsfilter

Peter Pellegrini

Smer

Tibor Gašpar

Transparency International Slovensko

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak