Napunk

Výboh és Haščák ügyei örökre elévülnek, ha a Büntető törvénykönyvet csak egy napra is megváltoztatják

Miroslav Výboh. Fotó N - Vladimír Šimíček.
Miroslav Výboh. Fotó N – Vladimír Šimíček.

Az Alkotmánybíróság sem tudja lelassítani Robert Ficót abban, hogy büntetlenséget biztosítson az embereinek.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Miroslav Výbohnak, a Smerhez közel álló oligarchának idén március negyedikén kellene bíróság elé állnia korrupció gyanúja miatt. A barátjának, Robert Fico miniszterelnöknek köszönhetően azonban van rá esélye, hogy a bírósági tárgyalás el sem kezdődik, és ő büntetlen marad.

Výboh azért került bíróság elé, mert azzal gyanúsítják, hogy a Smer kormányzása alatt 150 ezer euró kenőpénzt vett át. A tette, amiért 15 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, azonban a Btk. módosítása szerint elévülne. A Fico vezette kormánykoalíció már a héten elfogadhatja a módosítást a parlamentben.

A jogi szakértők épp az elévülést tartják a tervezett módosítás legnagyobb kockázatának, ami miatt az ellenzék már több mint egy hónapja parlamenti obstrukcióhoz folyamodott, az emberek pedig Szlovákia-szerte az utcákon tüntetnek.

Miroslav Výboh nem az egyetlen, akinek a változás büntetlenséget biztosítana.

A rövidebb határidők következményeit az Alkotmánybíróság sem fordíthatja vissza, melyhez az ellenzék akar folyamodni, és már Zuzana Čaputová államfő is jelezte, hogy beadja az indítványt.

Výbohnak elég, ha a törvény érvénybe lép – akár egy napra is. Abban a pillanatban biztos lehet benne, hogy nem kerülhet bíróság elé, amin nem változtatna semmit azt sem, ha az Alkotmánybíróság úgy döntene, hogy a javaslat alkotmányellenes.

Robert Fico és Miroslav Výboh. Fotó N – Martina Pažitková és TASR

Jogi szakértő: Ha egy cselekedet elévül, nem lehet megújítani

Az elévülés idejének lerövidítéséről szóló javaslat nemcsak Výbohnak segít. A Szlovák Nemzeti Bank elnöke, az egykori smeres pénzügyminiszter, Peter Kažimír ellen indított eljárás is leállna, vagy a Gorilla-ügy főszereplője, a Penta alapítója, Jaroslav Haščák ügye is.

Ha a Smer, Hlas és SNS alkotta kormánykoalíciónak sikerül elfogadnia a módosítást a parlamentben, az emlegetett befolyásos férfiak számára kulcsfontosságú lesz, hogy az érvénybe lép-e.

Abban az esetben ugyanis a cselekedeteik elévülnek, és az ellenük indított eljárásokat

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Miroslav Výboh

Penta

Peter Kažimír

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak