Napunk

Napunk newsfilter: Majdnem két év kellett Szijjártónak, hogy Moszkva után Ukrajnába is eljusson

Fotó - TASR/AP
Fotó – TASR/AP

1. Szijjártó Péter a háború kitörése óta először látogatott Ukrajnába. 2. A kormánypártok választói immunisak a botrányokra. 3. További uniós forrásokat vonhatnak meg Magyarországtól.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Szijjártó Péter a háború kitörése óta először látogatott Ukrajnába

Hogy Magyarország és Ukrajna viszonya nagyon enyhén fogalmazva is hűvösnek mondható, azt talán senkinek sem kell elmagyarázni. Ez a viszony korábban sem volt igazán jó a kárpátaljai magyarok jogait korlátozó ukrán kisebbségi törvény miatt (amit a magyar kormány gyakran ürügyként is használ), de a háború kitörése óta a mélyponton van.

Ezért számít fontos lépésnek – és talán a holtpontról való elmozdulásnak – Szijjártó Péter külügyminiszter mai találkozója Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, amire Ukrajna területén, Ungváron került sor.

Kis lépés Szijjártónak, nagy lépés a magyar–ukrán viszonyban. A háború kitörése óta először találkozott egymással a magyar és az ukrán külügyminiszter hivatalos tárgyaláson, ez pedig mindent elmond a két szomszédos ország viszonyáról. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy Szijjártó ezzel szemben Moszkvában többször is járt, Orbán Viktor pedig Putyinnal parolázott Pekingben.

Szijjártó kimondta, hogy Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett, de a tavaly decemberben elfogadott ukrán kisebbségi törvényt nem tartja elégségesnek, azt akarja, hogy a kárpátaljai magyarok jogállása a 2015-ös szintre álljon vissza. Az Ukrajnának szánt 50 milliárdos uniós támogatás sorsa szerinte Brüsszelben fog eldőlni, arra pedig nem adott egyenes választ, hogy támogatja-e Ukrajna uniós tagságát.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a magyar békepárti álláspontra utalva megkérdezte, hogy Rákóczi Ferenc és Petőfi Sándor vajon nem akartak-e békét, és utalt rá, hogy az oroszokkal folytatott tárgyalások a múltban sem vezettek semmire.

Alakul Orbán és Zelenszkij találkozója? Orbán Viktor még nem tett látogatást Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknél a háború kitörése óta. Az ukrán elnök elvinné Orbánt Bucsába is, ahol az oroszok tömegmészárlást követtek el, valószínűleg azért, mert Orbán korábban nem volt képes elítélni az emberiesség elleni bűncselekményeket.

A mai találkozó Kijev reményei szerint az előkészítése lehetne az Orbán–Zelenszkij tárgyalásnak, bár

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ipsos

Kárpátalja

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Szijjártó Péter

Ukrajna

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak