Napunk

Nem elég csak találkozgatni és az életünkről mesélni. Esther Perel tanácsot ad, hogyan törődjünk a barátokkal

Esther Perel. Fotó - Flickr.com/PopTech, CC BY-SA 2.0
Esther Perel. Fotó – Flickr.com/PopTech, CC BY-SA 2.0

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Esther Perel kétségkívül a világ legismertebb pszichoterapeutái közé tartozik.

A nyilvános előadásain már évek óta a partnerkapcsolatokkal, a szexszel és az erotikával foglalkozik – éppen ezekről írt az első könyvében, amely olyan sikeres lett, hogy 24 nyelvre lefordították.

TEDx előadásait már több mint 20 millióan nézték meg a YouTube-on, és a podcastjában is foglalkozik az említett témákkal.

Most azonban új irányban indult el.

A partnerkapcsolatokról a barátságokra helyezi át a hangsúlyt és olyan kérdésekre ad választ, mint: Hogyan alakítsunk ki közeli kapcsolatokat? Mi az, amit nélkülözhetetlennek tart az életében? Mi az az egy dolog, amit mindannyian megtehetünk annak érdekében, hogy jobban érezzük magunkat a kapcsolatainkban és az életünkben?

A tárgy állandósága

Perel nemrég a Ten Percent Happier (Tíz százalékkal boldogabb) nevű podcast vendége volt. A podcastban Dan Harris műsorvezető különböző területeken dolgozó híres emberekkel beszélget, és mindegyiküknek feltesz egy kérdést is: Mi az, ami nem lehet szerintük a mindennapi életben alku tárgya, vagyis mik azok a dolgok, amikhez ragaszkodnak?

„Számomra ez annak a kombinációja, hogy jól végzem a munkámat, teljes erőbedobással  dolgozom a páciensekkel és a csapatommal. Ami nem alku tárgya, az az, hogy elmegyek oda, ahol számítanak rám, és teljes mértékben jelen vagyok. Nem alkudozunk a nagylelkűségről sem abban az értelemben, hogy kire kell gondolnom és kit kell ellenőriznem – ezalatt például a családot értem, de nem kizárólag. Aztán ott vannak azok a dolgok, amiket saját magamért teszek“ – magyarázza a beszélgetés során Perel.

A terapeuta válaszaiból két általánosabb megközelítést szűrhetünk ki, amelyek meghatározzák az életét: a nagylelkűség és a felelősségtudat.

A kapcsolatokban Perel szoros összefüggést lát a kettő között.

Egy olyan világban, ahol megállás nélkül zajlik az élet, ahol könnyen úgy érezhetjük, hogy elárasztanak minket az aktuális események vagy a telefonunk képernyőjén látott tartalmak, a másik iránti elkötelezettségünkről való felelősségteljes gondolkodás az egyik legnagylelkűbb ajándék, amit szeretteinknek adhatunk, állítja.

Számos tanulmány arról számol be, hogy más tényezők mellett éppen a kapcsolatok azok, amelyek leginkább befolyásolják a szubjektív jólétet.

Rendszeres időtöltés a másikkal, közös program, ami során minden héten találkozunk, egy rövid telefonhívás, ahol megkérdezzük a másiktól, hogy van – ezek mind olyan dolgok,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Emberi kapcsolatok

Mentális egészség

Pszichológia

Társadalom

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak