Napunk

Napunk newsfilter: Mit ér egy magyar államfőjelölt a szlovákai magyar ugaron?

Forró Krisztián. Fotó - TASR
Forró Krisztián. Fotó – TASR

1. Forró útja az aláírások leadása után egyenesen Ficóhoz vezetett. 2. Danko nem viccelt, tényleg köztársasági elnök akar lenni. 3. Az Ipsos szerint is szoros a verseny, de még mindig Pellegrini vezet.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Forró útja az aláírások leadása után egyenesen Ficóhoz vezetett

Forró Krisztián ma leadta a parlamentben a jelöltségét támogató aláírásokat, így már szinte biztossá vált, hogy magyar jelölt is lesz a tavaszi államfőválasztáson.

A Magyar Szövetség elnöke sok szép dolgot ígért, majd miután leadta a petíciókat, Martina Šimkovičovával és Robert Ficóval találkozott, akiktől viszont szép ígéreteket kapott. Mi ez, ha nem egy sikeres nap a szlovákiai magyar politikában?

Sok szép szó a közösségről. A majd 30 ezer aláírás valóban viszonylag erős legitimációt jelent (bár jobb lett volna, ha nem merülnek fel kérdőjelek a gyűjtésben segítő szervezetek kapcsán), és papíron tényleg jól hangzik, hogy egy magyar jelölt felhívhatja az országos figyelmet a közösségünk problémáira.

Forró Krisztián is hangsúlyozta, hogy a jelöltsége, „nem róla, hanem a közösségről szól”, a problémáinkat akarja prezentálni, amelyek között az egyenlőtlenségeket, a kollektív bűnösség bélyegét és a Beneš-dekrétumokat említette.

Csakhogy ahogy Finta Márk kolléga is megjegyezte, az összes eddigi magyar jelöltnek saját politikai céljai is voltak az indulással, és ez alól valószínűleg Forró sem kivétel. Az a minimum, hogy egy viszonylag jó eredménnyel megerősítheti a helyét a párton belül, ahová Gyimesi György személyében nemrég erős ellenfél érkezett.

Mert legyünk őszinték, volt itt már néhány magyar jelölt az államfőválasztásokon, akik hasonlókat mondtak, de az említett problémákat valahogy egyik ilyen akció sem oldotta meg eddig. Persze, lehet, hogy most jött el az idő.

Gyanúsan nagy a barátság Ficóval. Forró Krisztián az aláírások leadása után egy találkozón vett részt Robert Fico kormányfővel és Martina Šimkovičová kulturális miniszterrel. Ennek eredményéről a párt egy rövid sajtónyilatkozatot adott ki.

Ebben közölték, hogy Šimkovičová megerősítette, nem kerül sor a Kisebbségi Kulturális Alap és a Művészeti Alap összevonására, az átalakításban pedig részt vehetnek a nemzetiségek képviselői is. Fico egyetértett azzal, hogy szükség van a kisebbségek jogállásáról szóló törvényre, melynek előkészítésével Horony Ákos kisebbségi kormánybiztost bízta meg.

Ezek jó hírek, de mielőtt még elájulnánk:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

Andrej Danko

Felmérés

Forró Krisztián

Ipsos

Magyar Szövetség

Napunk newsfilter

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak