Napunk

„Szeretném, ha a látogatóink azt éreznék, hogy egy teljesen új világba csöppentek.” Interjú Paterka Pállal, a Duna Menti Múzeum új igazgatójával

Paterka Pál. Fotó - Napunk
Paterka Pál. Fotó – Napunk

Paterka Pállal, az átfogó rekonstrukción áteső Duna Menti Múzeum frissen megválasztott igazgatójával beszélgettünk arról, hogyan töltené meg élettel a szlovákiai magyar kultúra egyik legfontosabb központját.

Március 1-től Paterka Pál, a Nyitra Megyei Műemlékvédelmi Hivatal komáromi fiókirodájának régésze vezeti a Duna Menti Múzeumot, amely 2026-ban ünnepli alapításának 140. évfordulóját.

Az előző igazgató, Csütörtöky József, aki megszakításokkal több mint 25 évig állt a Nyitra megye fennhatósága alá tartozó intézmény élén, tavaly szeptemberben nyugdíjba vonult. A helyét ideiglenesen Sipos Anna megbízott igazgató vette át. Közben pedig tavaly augusztusban megkezdődött a múzeum főépületének, a 110 éves Kultúrpalotának a teljes körű felújítása, ami az optimista forgatókönyv szerint már idén nyáron befejeződhet.

Az igazgatói poszt betöltésére kiírt pályázatnak két fordulója volt. Paterkát december elején 5 igenlő és 1 tartózkodó szavazattal választotta meg az illetékes bizottság, röviddel ezután a döntést a megyei önkormányzat is megerősítette.

„Ez a múzeum nem csupán múzeum. Ez a múzeum egyben galéria is, könyvtár történelmi könyvállománnyal, tekintélyes természettudományi gyűjteménnyel rendelkező intézmény, tudományos és pedagógiai központ. De legelsősorban kulturális intézmény, amelyet élettel kell megtölteni” – vallja az újonnan megválasztott múzeumigazgató, akivel arról is beszélgettünk:

  • a műemlékvédelmi hivatalnál töltött tizenöt év után miért döntött a váltás mellett;
  • hogyan képzeli a múzeum „újjászületését”, milyen víziók, tervek vannak a tarsolyában;
  • hogyan terjesztené ki a múzeum hatáskörét a környező településekre is;
  • lesz-e látogatóközpont az izsai Leányvárnál;
  • és mik a pati templom óriási médiafigyelmet kapó feltárásának legfrissebb fejleményei.

Miért döntött úgy, hogy megpályázza a Duna Menti Múzeum igazgatói posztját?

Sok minden közrejátszott ebben. Tavaly például majdnem bezárták a Nyitra Megyei Műemlékvédelmi Hivatal komáromi fiókirodáját. Szerencsére ez nem történt meg, de továbbra is annyi adminisztratív munkát végzek, hogy évek óta nem jut időm például arra, hogy feldolgozzam a korábbi ásatások, kutatások eredményeit – nem csak a pati templomét, hanem például a 2019-ben feltárt templomokét sem. Úgy éreztem, hogy ha itt maradok a hivatalnál, akkor erre soha nem fog sor kerülni. Kilencven százalékban hivatali munkát végeztem, a régészet igazából csak hobbi maradt.

Tizenöt éve vagyok a Műemlékvédelmi Hivatal munkatársa, és ezalatt azért sok minden történt, olyasmi is, amire tényleg büszke vagyok. Nem elsősorban a pati felfedezésre gondolok, mert az igazából egy véletlennek köszönhető, hanem például a 2019-es ásatási idényre, vagy a georadaros templomkutatásra, amelyet Ján Tirpák docens úrral közösen kezdtünk el 2010-ben, és ezt az aktivitásunkat a jövőben is folytatni szeretnénk. Viszont úgy érzem, hogy ez az egész mostanra kiforrott, és a lehető legjobb pillanatban váltok munkahelyet.

Itt jegyezném meg, hogy miután a média ennyire felkapta a pati ásatások témáját, az én nevem is ismertebbé vált, ami nyilván hasznomra vált az igazgatói pályázatom elbírálásakor. Ha nem így alakul, nem biztos, hogy ilyen könnyű dolgom lett volna.

Viszont csak a második fordulóban sikerült megszerezni a kellő számú szavazatot.

Az első fordulónak még úgy vágtam neki, hogy megpróbálom, ha sikerül, sikerül, ha nem, akkor nem. A második fordulóra már céltudatosabban készültem,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Duna Menti Múzeum

Komárom

Kultúra

Régészet

Régió

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak