Napunk

Forró Krisztián már elegendő aláírást gyűjtött, de több jelölt indulása még kérdéses az államfőválasztáson

Fotók - TASR
Fotók – TASR

Egyelőre csak két jelölt indulása biztos a tavaszi államfőválasztáson, bár az érdeklődők száma ennél jóval magasabb. Forró Krisztián a Napunknak megerősítette, hogy már összegyűjtötte az induláshoz szükséges 15 ezer aláírást.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Már csak néhány nap van hátra ahhoz, hogy a leendő államfőjelöltek leadják a parlamentben az őket támogató minimum 15 ezer állampolgár aláírását, vagy bizonyítsák, hogy legalább 15 parlamenti képviselő támogatja az indulásukat. Ez a két módja van annak, hogy valaki jelöltesse magát az idei államfőválasztáson Szlovákiában. A leadási határidő pedig január 30. A választás valószínűleg kétfordulós lesz, az első fordulóra március 23-án kerül majd sor.

Ivan Korčok már leadta a parlamentben a 40 ezer aláírást, Peter Pellegrini házelnök, a Hlas vezetője pedig bírja a Hlas és a Smer támogatását, így biztosan nem lesz problémája a képviselői aláírások megszerzésével. Hivatalosan még csak kettejük jelöltségét erősítették meg.

Valószínű befutók

A jelöltek támogatottságáról az AKO legutóbbi felmérése adhat képet, mely január 11. és 16. között készült a Joj televízió megbízásából. Eszerint Pellegrini 40,6 százalékot, Korčok 37,7 százalékot, Harabin 8 százalékot, Kubiš 3,1 százalékot, Forró 2,4 százalékot, Danko pedig 1,5 százalékot szerzett volna az államfőválasztás első körében.

Ez a januári felmérés azt mutatja meg a korábbi adatokhoz képest, hogy Pellegrini egy viszonylag stabil 40 százalék körüli támogatottsággal rendelkezik, de Korčok elkezdett feljönni rá, decemberhez képest hét százalékot erősödött.

Ivan Korčok független jelöltként indul, de leginkább az ellenzéki pártok, főleg a PS és az SaS támogatását élvezi. November óta járja az országot támogatókat keresve, és a legfőbb üzenete Peter Pellegrinivel szemben, hogy ő nem lesz Fico „táskahordozója”, és kiáll majd a demokratikus intézmények védelme mellett.

Fotó – TASR

Peter Pellegrini csak a múlt héten jelentette be hivatalosan, hogy jelölteti magát az államfőválasztáson, holott erről már a választások óta pletykálnak. Az ünnepélyes akció során Besztercebányán leginkább Korčokkal szemben határozta meg vízióját, arra célozgatva, hogy a volt külügyminiszter az elit, a média és a külföldi érdekek jelöltje.

Pellegrinit a Hlas és a Smer támogatja, ám az SNS támogatása még bizonytalan, van ugyanis egy nagy kérdés.

Indul-e Danko?

Andrej Danko, az SNS elnöke

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

Andrej Danko

Forró Krisztián

Ivan Korčok

Marian Kotleba

Peter Pellegrini

Štefan Harabin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak