Napunk

Olyan, hogy „tiszta” szlovák nem létezik, mondják a történészek, akik másoknak segítenek a családi történeteik felkutatásában

Peter Konečný történész a régi iratok lapozása közben Fotó – Lucia Semeníková/Nebo nad Štiavnicou
Peter Konečný történész a régi iratok lapozása közben Fotó – Lucia Semeníková/Nebo nad Štiavnicou

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

2023 végén Selmecbányán egy színes, sokszínű emberekből álló csoport gyűlt össze, akik úgy döntöttek, hogy többet szeretnének megtudni a származásukról. Egy, a szakértők által vezetett workshopra azzal a céllal érkeztek, hogy belenézzenek őseik múltjába, és megtudják, honnan származnak.

Miša nemrég töltötte be a harmincat és elmondása szerint kicsit elveszettnek érzi magát. Úgy próbálja meg megtalálni újra önmagát, hogy kutat a családja története után. Az a hír járja, hogy anyja talán egy titkot rejteget, valószínűleg roma gyökereket. Nem fél tőlük, de szeretné tudni az igazságot.

Juraj 64 éves és büszke az elődjére, Daniel Gabriel Lichardra, aki Ľudovít Štúr körébe tartozott, emellett az első szlovák újságíró és a szövetkezetek népszerűsítője volt. Az előd életének kutatásába az unokahúga is belefogott, Juraj pedig nagyon szívesen segít neki. A gyökerek utáni kutatást egyszerre igazságkeresésnek és kalandnak tekinti.

Margaréta ősei valószínűleg valahonnan Németországból származnak. A nagyapja a múlt század harmincas éveiben az önkéntes tűzoltók vezetője volt Selmecbányán, a háború alatt pedig egy zsidó gyár társtulajdonosa. A család elmondása szerint a nagyapja nem árjásított, csak védte a zsidókat az árjásítástól. Margaréta azonban tudja, hogy ezt a családi tragédiát alaposabban meg kell vizsgálnia. Ennek nem mindenki örül a családban, ő viszont hiszi, hogy fontos valós képet kapni az elődeiről.

Mindezeket a családtörténeti ismeretekre éhes embereket a Nebo nad Štiavnicou szervezet által 2023 végén Besztercebányán szervezett workshop hozta össze. Ezt két történész és genealógia-rajongó, Peter Konečný és Lukáš Patera vezette, akik laikusoknak és rajongóknak segítenek saját származásuk felfedezésében.

Lukáš Patera és Peter Konečný történészek. Fotó – Lukáš Patera archívuma, Lucia Semeníková/Nebo nad Štiavnicou

Az interjúban olvashat arról is:

  • miért kezdi el egyre több ember kutatni az őseit Szlovákiában,
  • mit gondolnak a történészek a szlávok vagy a szlovákok etnikai „tisztaságáról”,
  • hogyan tükröződnek a nagy történelmi események az átlagos családok történeteiben,
  • miért sokkal könnyebb manapság az őseinkről kutatni,
  • hogy van-e okunk félni attól, mit találhatunk a családunk történetében.

Ön hivatásos genealógus? Mennyi ideje foglalkozik a családfákkal?

Peter Konečný: Hivatásos levéltáros vagyok és történész végzettségem van, és természetesen a genealógiához a workshop legtöbb résztvevőjéhez hasonlóan a saját családom kutatása iránti érdeklődésnek köszönhetőén jutottam el. Azzal, hogy történészként a végzettségem is megvan hozzá,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Család

Történelem

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak