Napunk

Az ukrajnai háború globális következményei

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni háborúja mögött egy neoimperialista vízió áll, amelyben az orosz elit sok tagja osztozik: újra naggyá tenni Oroszországot a Szovjetunió összeomlása következményeinek megfordításával. Az a tény, hogy hiányoznak az eszközei ennek az eléréséhez, Oroszországot nem akadályozza meg abban, hogy a végsőkig kövesse célját.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szerző Németország volt külügyminisztere

Ukrajna 2022. február 24-i teljes körű orosz inváziója mindent megváltoztatott Ukrajna, Európa és a globális politika számára. A világ a nagyhatalmi rivalizálás új korszakába lépett, amelyben a háborút már nem lehetett kizárni. A közvetlen áldozatokon kívül Oroszország agressziója leginkább Európát érintette. Egy független, kisebb országot erőszakkal kiiktatni igyekvő nagyhatalom próbára teszi azokat az alapelveket, amelyekre az európai államrend évtizedek óta szerveződött.

Vlagyimir Putyin orosz elnök háborúja éles ellentétben áll a Varsói Szerződés és a Szovjetunió felbomlásával, amely nagyrészt erőszakmentesen ment végbe. A „Gorbacsov-csoda” óta – amikor a Szovjetunió liberalizációs reformokba kezdett az 1980-as években – az európaiak elkezdték hinni, hogy Immanuel Kant víziója a kontinens örök békéjéről lehetséges. Nem volt az.

Az volt a gond, hogy ahogy az orosz elit nagy része értelmezte az 1980-as évek végének globális jelentőségű eseményeit, az nem is ellenkezhetett volna jobban Kant elképzelésével. Ők a – szovjetek által újrateremtett – nagy orosz birodalom bukását pusztító vereségnek tekintették. Bár nem volt más választásuk, mint elfogadni a megaláztatást, azt mondták maguknak, ezt csak átmenetileg viselik el, amíg az erőviszonyok meg nem változnak. Aztán kezdődhet a nagy történelmi revízió.

Így az Ukrajna elleni 2022-es támadást mindössze a legambiciózusabbnak kell tekinteni azon revizionista háborúk közül, amelyeket Oroszország Putyin hatalomra jutása óta vívott. És sokkal több ilyenre számíthatunk, különösen, ha Donald Trump visszatér a Fehér Házba, és gyakorlatilag kivonja az Egyesült Államokat a NATO-ból.

Putyin legutóbbi háborúja azonban nemcsak az együttélés szabályait változtatta meg az európai kontinensen; megváltoztatta a globális rendet is.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kína

Orosz–ukrán háború

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak