Napunk

Napunk newsfilter: Kijevet ma is rakétatámadás érte, de Fico szerint ilyen a hétköznapi élet

Robert Fico. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Fico szerint az ukrán fővárosban nincs háború. 2. Az ellenzék még egységes, és tüntetni hív. 3. Hiába mondtak mást, Magyarország mégis az utolsó lehet.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1.  Fico szerint az ukrán fővárosban nincs háború

Robert Fico a mai kihelyezett kormányülésen ismét bebizonyította, hogy ha Ukrajnával kapcsolatban szamárságokat kell mondani, akkor nála alkalmasabb vezető politikust nem találni. Hozzá képest Orbán Viktor is óvatosabban fogalmaz, ő a vétózásban verhetetlen – így egészíti ki egymást a két kormányfő, akik barátsága újra fellángolt. Kár, hogy az orosz rakéták tüzénél.

Azt találta mondani ma a szlovák miniszterelnök, hogy teljesen mindegy, hol kerül sor a szerdai találkozójára Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel, Kijev is ugyanúgy alkalmas lenne, mint Ungvár, ahol egyébként tárgyalnak, mivel az ukrán fővárosban nincs háború.

Hétköznapi élet. Fico provokatív módon azt kérdezte az újságíróktól, hogy valóban azt képzelik-e, hogy Kijevben tényleg háború van. Nem játszanak ott futballmérkőzéseket és Bajnokok Ligája-meccseket?

Az lett volna a kisebb baj, hogy a szlovák kormányfő nem tudja, a Dinamo Kijev nem odahaza játssza a mérkőzéseit, hanem külföldön. De ő még további olajat locsolt a tűzre, amikor kijelentette, Kijevben nem érezni a háborút, az emberek a hétköznapi életüket élik. Csupán gyakorlati szempontok miatt választotta Ungvárt Kijev helyett. Az ukrán fővárost ma is rakétatámadás érte. Tizennyolc sebesültről és halálos áldozatról is szólnak a tudósítások. Nem így képzeljük el a hétköznapi életet.

Hétvégén a közszolgálati televízió műsorában Fico már alaposan felbőszítette az ukrán tárgyalópartnert; kijelentette, hogy Ukrajna nem szuverén állam, a Majdan óta amerikai befolyás alatt áll, amúgy a világ legkorruptabb országa stb.

A miniszterelnök ilyen előzmények után azt mondta, hogy a szerdai találkozóra baráti szándékkal érkezik, és szerinte nem bűn az, ha nem szeretné, hogy Ukrajna NATO-tag legyen. Továbbá megismételte azt, amit a hétvégén is mondott, hogy nincs katonai megoldás az ukrajnai háborúra. Érthető, hogy az ukrán fél nem kíván közös sajtótájékoztatót tartani a találkozó után.

Halálos fenyegetés. A tervek szerint ugyancsak Ungváron lesz találkozója Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek január 29-én ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával, ahol végigveszik azokat az ügyeket, amelyek terhelik a kétoldalú kapcsolatokat.

Szijjártó szóvivője ma közölte, hogy egy ukrán nyelven írt e-mailt kaptak,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Donald Tusk

Napunk newsfilter

NATO

Orbán Viktor

Peter Pellegrini

Robert Fico

Svédország

Szijjártó Péter

Tüntetés

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak