Napunk

Napunk newsfilter: Fico csak addig szuverén, amíg azt Putyin engedi

Fico és Putyin 2016-ban. Fotó - TASR/AP
Fico és Putyin 2016-ban. Fotó – TASR/AP

1. Fico szája mozog, de Putyint halljuk. 2. Šimkovičová megújította a kulturális együttműködést Oroszországgal és Belarusszal. 3. Megmaradhat a KKA?

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Fico szája mozog, de Putyint halljuk

A szuperszuverén szlovák kormányfő a hétvége folyamán véletlenül ismét pont úgy beszélt a közszolgálati rádióban, mintha előre megkapta volna Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, hogy mit kell mondania.

Orbán Viktort évek óta Putyin magyar hangjának nevezik, és immár nyilvánvaló, hogy Fico bejelentkezett a szlovák szinkronhang szerepére.

Sokszor elismételt hazugságok. Fico szerdán találkozóra készül Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel, és hogy megelőzze a hívei körében kitörő hisztériát, az RTVS szombati hírműsorában szépen megágyazott a találkozó belföldi interpretációjának.

Szlovákia mindenkitől független kormányfője véletlenségből pont az orosz propaganda unalomig ismételt mantráit mondta fel, miszerint Ukrajna a világ legkorruptabb országa, az USA abszolút befolyása alatt áll, és a háborúnak nincs katonai megoldása, kompromisszumra van szükség, ami mindkét félnek fájdalmas lesz.

„Mit várnak, hogy az oroszok otthagyják a Donbaszt vagy Luhanszkot? Vagy hogy elmennek a Krím félszigetről? Hiszen ez nem reális, ezt mindenki elismeri” – mondta.

Kijev: azért harcolunk, hogy Kassa ne legyen az oroszoké. Fico kijelentéseire érthető módon felfigyeltek Ukrajnában, és a külügyminisztérium közleményben reagált.

Az Oroszországgal kötendő kompromisszum nem jöhet szóba, szögezte le Oleg Nikolenko szóvivő és hozzátette, hogy Ukrajna épp azért próbálja meg kiszorítani Oroszországot a Krímről és Donbaszból, hogy a következő megszállt terület például ne Kassa vagy Eperjes legyen.

Az is érdekes, hogy amikor Szlovákia területi egységéről van szó, Fico

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

KKA

Magyar Szövetség

Martina Šimkovičová

Napunk newsfilter

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak